Vaccinatiegraad

22 sep 2021

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Ik doe heus mijn best hoor, heel lang eigenlijk al – maar ik vind het zo lastig te volgen allemaal, laat staan om steeds maar weer begrip op te brengen. Daar heb ik eigenlijk in het algemeen al last van (zo’n aardige vent ben ik nou ook weer niet). Maar de laatste anderhalf jaar wordt het alleen maar erger, met een behoorlijke verheviging nog sinds zo’n beetje de meest recente jaarwisseling. Ik word er zo moe van.

En wat ik helemaal niet kan uitstaan, is dat je ‘ze’ eigenlijk geen wappies meer mag noemen, want dat zou niet respectvol zijn. Nou – misschien voel ik ook niet zo heel veel respect voor mensen die op dubieuze, zogenaamd wetenschappelijke gronden weigeren hun steentje bij te dragen aan de bescherming van de medemens, voor mensen die à la Doutzen Kroes ‘hun eigen onderzoek doen’ of die zoals Micha Kat een perfide overheidsdrijfveer vermoeden achter het vaccinatieplan. In mijn – wellicht wat bekrompen – denken zijn deze mensen zo ver van het paadje dat geen Google Maps ze nog kan helpen het terug te vinden.

Probleem is wel dat met de laatste coronapersconferentie de horeca gevrijwaard lijkt te worden van de Willem Engelachtigen (behalve de terrassen dan, maar voor toiletbezoek is dan weer een groen vinkje nodig), maar het in het onderwijs opeens minder overzichtelijk wordt. Géén mondkapjesplicht, géén maximumaantal studenten, géén afstandsmaatregelen, géén coronacheck. Gewoon net als vroeger – alleen is het natuurlijk nog niet zo als vroeger. Dat wordt dus voor velen bibberend richting winter. Is het niet van de koorts, dan wel van de angst voor besmetting.

Het goede nieuws is dat onder studenten de vaccinatiegraad de negentig procent zou aantikken volgens het college van bestuur, waarmee het nog wel eens hoger kan zijn dan onder het personeel – waar ik eerlijk gezegd ook meer wappies vermoed dan onder de studentenpopulatie. Ik zie mijn studenten dus maar als een beschermende ring om mij heen. Een geruststellende gedachte, te meer daar ik mijn collega’s nog altijd prima via Zoom kan spreken.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Verbaasde student schreef op 23 september 2021 om 09:59

    “Dat wordt dus voor velen bibberend richting winter. Is het niet van de koorts, dan wel van de angst voor besmetting.” Want? Je hebt toch een vaccinatie gehad? Dan is er toch niet zoveel meer aan de hand buiten dat je er heel misschien verkouden van wordt?

    • Anoniem schreef op 30 september 2021 om 09:09

      Een vaccin biedt geen perfecte bescherming. Ook al ben je zelf beschermd voor ernstige ziekte, zou je nog steeds naasten kunnen aansteken. De auteur lijkt immers vooral gericht op de medemens, aldus mijn interpretatie.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!