column

Vegakroket

08 nov 2023

Alles is voortaan duur. Studeren dus ook. In die zin was de leus op het spandoek dat onlangs in de Refter hing, geen verrassing. ‘Everything is fucking expensive, keep education accessible’. De actiegroep Student Modus Operandi is van mening dat de Radboud Universiteit en de overheid meer moeten doen om studeren goedkoper te maken.

Dat de Radboud Universiteit studeren goedkoper kan maken, bleek kort vóór dit protest. In Groningen ontdekte men namelijk dat je voor een aantal producten uit de Refter meer betaalt dan op andere universiteiten. Je zou misschien verwachten dat de horecavoorzieningen op universiteiten in de Randstad het duurst zijn. Maar zelfs vanuit Groningen bezien, hoort Nijmegen toch niet tot de Randstad. Al heeft Nijmegen wel Randstedelijke trekjes: bij de koffiebar zijn de havercappu’s voortaan de default. Ik laat trouwens bewust het woord ‘melk’ weg, want havermelk is geen melk. Maar dat terzijde.

Er zijn allerlei nuances te maken bij het bericht dat de Refter bovengemiddeld duur is, las ik op Vox. Niet álle producten in de Refter zijn duurder; de vegakroket is landelijk gezien zelfs een koopje. Het universitaire hoofd van de voedsel- en drankvoorziening bestrijdt dan ook het dure imago van de Refter. Tegen Vox zei hij dat de afgelopen tijd de inkoopprijzen en personeelskosten zijn gestegen. Maar ook: de prijs van een flesje water ligt bewust hoger om de bevolking van de campus te stimuleren water te tappen bij watertappunten. In de beprijzing van de producten zit dus ook beleid!

Ook in het Gerecht, de kantine van het Grotiusgebouw, zijn de prijzen van de producten best indrukwekkend. En als je afhankelijk bent van de auto kost een ‘dagje Grotius’ je behalve de lunchkosten ook nog 11,50 euro aan parkeren. Dat parkeertarief is dan wel niet Randstedelijk maar je kunt je afvragen waarom je parkeerkosten moet maken als je naar college respectievelijk je werk komt.

Het zal ongetwijfeld zo zijn dat er geld bij moet als het gaat om de horeca- en parkeervoorzieningen op de universiteit. Maar er kan misschien nog wat meer geld bij. Voor de student maakt dat het studeren wat minder duur. En sinds corona vinden we het belangrijk dat studenten weer naar de campus komen. Een beleid dat is gericht op betaalbare horeca, past daar mooi bij. Ik ben benieuwd naar het prijsbeleid van de universiteit voor 2024. En als er niets verandert? Dan moet ik toch maar eens die vegakroket gaan proberen.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!