Vegan

20 feb 2019

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Je kon er op wachten natuurlijk, op de oprichting van de eerste veganistische studentenvereniging. Wat ik alleen nooit had verwacht, was dat deze in Groningen het licht zou zien. Groningen, die bakermat van noordelijke nuchterheid, waar ‘gewoon’ écht al snel gek genoeg is – nee, dan veel eerder hier, aan deze voormalige katholieke universiteit, waar sinds de jaren zeventig het alternatieve het normale geworden is.

In Nijmegen is altijd plaats voor een nieuwe religie én werd natuurlijk al enige tijd geleden de Meat Free Monday door ieders strot gewrongen. Die Meat Free Monday die, als ik het goed heb begrepen, na de grand opening van de food courts later deze maand niet meer terugkomt – maar dat terzijde.

Híer had ik het dus wel verwacht – maar nee. Puntje voor Nijmegen, zullen we maar denken, al hebben ze in Groningen natuurlijk wel wat tegenwicht nodig voor de heren van Vindicat.

Ik kan me er zo weinig bij voorstellen, bij zo’n vereniging. Het lijkt me namelijk zo vervelend om altijd enorm verantwoord te moeten zijn. Nooit eens lekker uit de band springen met een bitterbal, wat een vegetariër gezien het homeopathische vleesgehalte nog wel kan, maar een veganist niet omdat er vast ergens diep in het productieproces wel een stukje beest gebruikt zal zijn.

Een biertje en een wijntje zijn al lastig las ik, want ook daar kunnen dierlijke klaringsmiddelen aan te pas komen. Het lijken mij kortom niet de meest gezellige verenigingsavonden, al is het maar omdat ze bij de borrel graag naar documentaires over de bio-industrie schijnen te kijken.

Lastig lijkt me het dus, altijd zo’n verantwoorde wereldverbeteraar te moeten zijn. En het gaat ook zo gauw mis. Op de foto bij het mini-interview over de oprichting van de veganistische studentenvereniging prijken trots de president en de vice-president. Gezellig naast elkaar. Op een bank. Een leren bank. Daar kan geen dierlijk biertje tegenop!

11 reacties

 1. G schreef op 20 februari 2019 om 22:33

  Flauw om zo te reageren dit zijn mensen die een gezonder leven willen voor mens dier en milieu zij proberen het tenminste! Ik vind het knap! Je bent echt geen gezelliger mens omdat je een bitterbal naar binnen duwt en omdat je bier of wijn drinkt overigens zijn al deze producten ook veganistisch verkrijgbaar!

 2. Frits Vaandrager schreef op 21 februari 2019 om 08:37

  Gut, wat is dit weer een zuur stukje!

  Ik snap helemaal dat veganisten een eigen studentenvereniging willen! Daar worden ze immers niet voortdurend lastig gevallen door Ph-neutraal-achtige types die roepen dat ze bitterballen met vlees moeten eten. Terwijl vegan bitterballen inmiddels minstens even lekker zijn. Ze hebben ook geen last van zure opmerkingen wanneer ze eens een keer op een derdehands leren bank zitten. Waarom zouden ze dat niet mogen?!

  Door hun vegan dieet is de ecologische voetafdruk van veganisten zoveel kleiner dan die van vleeseters dat ze zonder zich schuldig te voelen eindeloos veel leuke dingen kunnen doen zoals vliegreisjes en lang douchen. Veganisten hebben ook betere sex, https://happyhappyvegan.com/vegans-have-better-sex/, dus volgens mij wordt het buitengewoon gezellig bij die nieuwe vereniging.

 3. K schreef op 21 februari 2019 om 14:03

  Die associatie: vegan en ongezellig is zo ontzettend simpel en cliché gedacht.. Is bitterballen eten nu echt ‘gezelliger’? (dat klinkt als een rokerssmoes overigens) spring je dan serieus uit de band als je iets eet met een dier erin? En hoezo; ‘perse wereldverbeteraar en verantwoord moeten zijn?’ Het zou gewoon logisch moeten zijn dat je niet miljarden dieren opfokt voor consumptie omdat wij de illusie hebben dat het leven met vlees stukken gezelliger is?? Van die kortzichtige opvatting moeten we toch eens af als we het hier nog een tijd willen uithouden.

 4. GN schreef op 21 februari 2019 om 23:14

  “Nooit eens lekker uit de band springen met een bitterbal.” Tja, dat zegt genoeg. Als het leven daar om draait….. Alsof iemand proeft of er vlees of vleesvervanger in een bitterbal zit.

 5. Erika schreef op 22 februari 2019 om 09:42

  Ik denk dat het de gezelligheid ten goede komt als je niet bij alles wat geserveerd wordt moet denken en/of vragen of het iets is waar jij je goed bij voelt om te eten/drinken. Die beslissingen worden vóór de borrel gemaakt waardoor er onbezorgd kan borrelen als veganist.

 6. Lidwien schreef op 22 februari 2019 om 11:56

  Wat een zuur stukje inderdaad; echt jammer van PH. Wat mij dan weer gelukkig stemt, zijn al die mooie, positieve en intelligente reacties, wél onderbouwd (dat vinden we toch belangrijk op de universiteit??) en niet geschreven vanuit een cultuur waarin meer belang wordt gehecht aan hoe je peer-groep het doet dan aan verstand en de kennis van nu. Afwijken van je eigen vertrouwde gedrag en dat van je omgeving is moeilijk, dat blijkt ook hier. En daarom: hulde voor iedereen die wel durft af te wijken van het gros! Zo fijn om te merken dat veganistisch leven, steeds meer het nieuwe vegetariër zijn wordt. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die stil staan bij wat we eten en wat we daarmee aanrichten, planeetwise en qua dierenwelzijn. Go Nijmegen, go vegans, samen komen we er wel!

 7. Oliver schreef op 22 februari 2019 om 12:03

  Wat een rare opmerking, over dat het moeilijk zou moeten zijn om altijd zo verantwoord te zijn. Het tegengestelde telt voor mij. Als jij een dieet of levensstijl hebt die beter voor de aarde en andere wezens is dan dat van veel anderen en je daar goed over voelt, dan kan je toch trots zijn? Ik vind het helemaal niet moeilijk om veganist te zijn, af en toe kan het irritant zijn dat je niet alles kan pakken wat je wilt maar dat gevoel dat je het doet voor de aarde, de dieren en je gezondheid, dat maakt het allemaal goed. Het lijkt mij heel leuk om deel te zijn van zo’n vereniging, want op die manier kan ik omgaan met meer mensen waarvoor het leven niet alleen maar draait om hapjes en drank (wat overig ook erg slechte effecten op je lichaam kan hebben). We zijn helemaal niet ongezellig, we zijn gewoon blij met het fijt dat wij geen onschuldige dieren pijn doen en we willen aan anderen laten zien waarom dat zo goed is.

 8. Oliver schreef op 22 februari 2019 om 12:05

  Oh, en die opmerking over die bank is zó onnodig. Ten eerste kan het nepleer zijn, ten tweede kunnen ze de bank van iemand hebben gekregen en ten derde kan het zijn dat ze hem hebben aangeschaft voordat ze vegan werden. Ik ben dan zelf van mening dat het goed is dat ze hem gewoon blijven gebruiken, inplaats van dat hele ding weggooien en zo alleen maar leer te verspillen.

 9. Wiske schreef op 1 maart 2019 om 21:38

  We kunnen vinden wat we willen van veganisme, en we kunnen het te moeilijk vinden om het zelf te doen, maar waarom zouden we iets wat beter is voor mens, dier en milieu niet alleen maar aanmoedigen? Zeker nu we nog zo weinig tijd hebben om een enorm grote milieu crisis te voorkomen. Je zet het letterlijk neer als een religie, terwijl je toch wel weet dat het steenhard wetenschappelijk is bewezen dat veeteelt een enorme impact heeft op het milieu? Je versterkt hiermee het stigma rondom een heel voor de hand liggende beweging, terwijl we alle beetjes die we kunnen hebben om klimaatverandering tegen te gaan nodig hebben. Waarom zou je dat doen?

 10. Joep schreef op 5 maart 2019 om 07:19

  Ik vind het zo jammer dat we nooit meer een tegenreactie van PH neutraal krijgen (waarom dat pseudoniem trouwens, terwijl hij gewoon herkenbaar genoeg op de foto staat? Ik zag hem vorige week nog in het cultuurcafé).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands