Veilig

29 jun 2020

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Ik weet het niet hoor, maar als ik als college van bestuur een onderzoek zou willen laten starten naar sociale onveiligheid op een faculteit zou ik dat denk ik niet starten met de zojuist aangekondigde nieuwe decaan onder de bus te gooien. Het onderzoek moet nog beginnen, niemand weet waarnaar, waarom en naar wie precies (de nieuwe decaan is ‘mogelijk onderwerp van het onderzoek’), maar de schade is al aangericht – waarmee het volgende project al klaar ligt: een onderzoek naar sociale onveiligheid vanuit het college van bestuur.

Ook daar speelt de kwestie al wat langer. Ik kan me tenminste nog tamelijk goed de perikelen rond de Honours Academy herinneren, waar ook fors werd ingegrepen voordat er fatsoenlijk was gekeken naar wat er aan de hand was – en waar een aardige zeperd werd gehaald bij de rechter, wat niet voorkwam dat de betreffende medewerkers natuurlijk wel fors en onherstelbaar beschadigd waren.

Die geschiedenis lijkt zich aardig te herhalen, door weer erg vroeg – maar toch een week te laat – rigoureus in te grijpen en met namen te smijten. Een week te laat, omdat ik me toch echt niet kan voorstellen dat iedereen van de ‘meerdere personen’ die volgens het persbericht aan de bel hebben getrokken, in de week ná de aankondiging van de nieuwe kandidaat naar het college zijn gestapt, temeer niet omdat er nu opeens al jarenlang van alles aan de hand zou zijn, een paar verdiepingen boven de residentie van uw columnist.

En wát er aan de hand zou zijn, blijft volstrekt duister. Sodom en Gomorra-achtige toestanden zouden natuurlijk aardig passen bij een faculteit die ook de theologen in zich verenigt, maar het kan ook over ‘gewone’ intimidatie gaan of over god (met kleine letter, want religiewetenschappers bestuderen ze allemaal) weet wat voor omgangsvorm. Ik wil maar zeggen: de hele universiteit speculeert, zonder ook maar van iets te weten – maar al wel met een hoofdrolspeler in het achterhoofd.

Het belang van sociale veiligheid kan wat mij betreft niet genoeg onderstreept, maar dat geldt zeker ook voor het zorgvuldig omgaan met personen. Of het aan het eerste schort, dat weet ik pas na afronding het aangekondigde onderzoek, maar het tweede is meer dan evident.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

5 reacties

 1. Victoria Boumans schreef op 30 juni 2020 om 08:56

  “Een week te laat, omdat ik me toch echt niet kan voorstellen dat iedereen van de ‘meerdere personen’ die volgens het persbericht aan de bel hebben getrokken, in de week ná de aankondiging van de nieuwe kandidaat naar het college zijn gestapt, temeer niet omdat er nu opeens al jarenlang van alles aan de hand zou zijn, een paar verdiepingen boven de residentie van uw columnist.”

  Wel ja zeg, omdat de columnist het zich niet voor kan stellen, zal het het wel niet zo zijn. Want de ervaring leert natuurlijk hélemáál niet dat bestuurders de zaak niet eerst binnenskamers proberen te houden om pas vervolgens een onderzoek aan te kondigen op het moment dat ze echt niet meer anders kunnen. Zou de columnist de zaak rond de geschorste UvA-docent hebben gevolgd?

  Typisch wel weer dat bij deze columnist, van wie ik vermoed dat het een wat oudere man met een comfortabel inkomen en dito positie is, intuïtief de loyaliteit ligt bij de would-be decaan, en niet bij de would-be slachtoffers van sociale onveiligheid. Dat de mond houden in deze situatie ook een optie is komt bij hem niet eens op.

 2. Merel Waterdrager schreef op 21 september 2020 om 09:06

  Ik vraag me af: blijft PH-neutraal Paul Bakker nog steeds door dik en dun steunen? Ook nu bekend is dat laatstgenoemde zich, volgens het persbericht van de universiteit, schuldig heeft gemaakt aan ‘ongepast handelen’ (een formulering die overigens zo vaag is dat ie meer vragen oproept dan beantwoordt)? Erkent hij dat zijn stuk voorbarig was, of identificeert hij zich nog steeds meer met Bakker dan met de anonieme slachtoffers van Bakkers handelen?

  • pH-neutraal schreef op 21 september 2020 om 10:29

   Knap om uit mijn pleidooi voor zorgvuldigheid op te maken dat ik de betreffende hoogleraar ‘door dik en dun’ zou steunen en ik me met hem zou identificeren! Ik dacht dat de essentie van mijn column een andere was…

  • Merel Waterdrager schreef op 21 september 2020 om 11:48

   @PH-neutraal:

   Een pleidooi voor zorgvuldigheid ja? Waaruit wordt nu, terugkijkend, duidelijk dat er onzorgvuldig is gehandeld?

   In je column suggereerde je dat je je ‘niet’ kon ‘voorstellen’ dat er opeens door meerdere personen aan de bel was getrokken, en suggereerde dat het niet mogelijk was dat er al jarenlang iets aan de hand zou kunnen zijn. Sympathie met de slachtoffers was afwezig.

   Ik ben het eens met Victoria: je had er ook voor kunnen kiezen níéts te schrijven, je mond te houden en het onderzoek af te wachten maar daar koos je niet voor. Over zorgvuldigheid gesproken.

 3. Merel Waterdrager schreef op 21 september 2020 om 14:13

  @PH-neutraal:

  Een pleidooi voor zorgvuldigheid ja? Waaruit wordt nu, terugkijkend, duidelijk dat er onzorgvuldig is gehandeld?

  In je column suggereerde je dat je je ‘niet’ kon ‘voorstellen’ dat er opeens door meerdere personen aan de bel was getrokken, en suggereerde dat het niet mogelijk was dat er al jarenlang iets aan de hand zou kunnen zijn. Sympathie met de slachtoffers was afwezig.

  Ik ben het eens met Victoria: je had er ook voor kunnen kiezen níéts te schrijven, je mond te houden en het onderzoek af te wachten maar daar koos je niet voor. Over zorgvuldigheid gesproken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!