Verbinding

22-03-2017, 11:11

Stan van Pelt Stan van Pelt was tot 1 april postdoc bij het Donders Instituut Bekijk alle berichten van Stan van Pelt

Zet je carrière een week lang extra in de spotlights, moedigt een gelikt filmpje van de Radboud Career Week mij enthousiast aan. Net nu ik een wilg voor mijn labjas moet zoeken, alsof ze het ruiken. U voelt ’m al aan, die vaste aanstelling bij het Donders van een paar columns geleden is aan mijn neus voorbijgegaan. Ook al was ik een uitstekend passende interne kandidaat, zonder subsidie op zak schijn ik een te groot risico – it’s all about the money.

Wat nu te doen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, maak ik gretig gebruik van al het aangebodene in deze carrièreweek – die overigens strak en professioneel georganiseerd is. Ze pakken groots uit dit jaar. In workshops kun je bijvoorbeeld ‘de kracht van verbinding’ ervaren. Daarnaast zijn er speed dates, talent cubes, coach cafes, cv-checks en een bedrijvenborrel. Gratis en voor niks voor medewerkers, studenten en alumni.

Het voelt erg luxe en nobel, al deze moeite die de universiteit doet om mensen te koppelen aan potentiële werkgevers. Toch mis ik iets ontzettend voor de hand liggends: een Career Service voor functies bínnen de RU. Door al die tijdelijke aanstellingen verdwijnt er nu namelijk onnodig veel talent en human capital. Veel van de deelnemers aan de carrièreweek die ik spreek, hebben uitstekende competenties en kwalificaties, denk aan BKO, én zouden ook liever op de universiteit blijven. Je kunt mij niet wijsmaken dat ze daar elders op de campus niet juist om zitten te springen.

Met zo’n interne werk-naar-werk begeleiding sla je meerdere vliegen in één klap. Mensen zijn snel ingewerkt, kennen de organisatie door en door, zijn loyaal en ervaren. Dat scheelt een hoop moeite, tijd en geld voor alle partijen, én geeft tijdelijke medewerkers betere langetermijnperspectieven. Precies wat het ministerie, de VSNU en vakbonden ook willen. Dat is pas Career Service.

Nu nog op zoek naar iemand die al die verkokerde faculteiten, onderwijs- en onderzoeksinstituten aan elkaar weet te koppelen. Zodat ze bijvoorbeeld op de Montessorilaan weten dat hun ideale kandidaat op het Toernooiveld rondloopt. De kracht van verbinding, zeg maar.

3 reacties

 1. Wencke Kieft schreef op 22 maart 2017 om 12:04

  Dag Stan,

  Wat een goed punt! Laten we kijken of er elders binnen de RU al mensen rondlopen met dit soort plannen en kijken waar we als Career service kunnen aanhaken of aanvullen.

  Ik nodig je van harte uit om dit (en wellicht nog meer goede ideeën) eens verder te bespreken.

  Groet, Wencke Kieft, Career Service Science

  • Stan schreef op 22 maart 2017 om 19:14

   Hoi Wencke, lijkt me leuk! Ik neem contact met je op.

  • Berend schreef op 24 maart 2017 om 15:36

Geef een reactie