Verkiezingen

09-06-2017

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Als politicoloog ben ik natuurlijk een enorme liefhebber van alles wat maar riekt naar democratie. En mijn huidige flirt met Amerikanistiek gooit daar nog een schepje bovenop. Verkiezingen zijn daar tot een ware kunstvorm verheven. Iedereen die maar een beetje macht heeft, moet in de VS door de stembus. Burgemeesters, openbare aanklagers, de sheriff, ja, zelfs de leden van de Mosquito Control Board in Florida worden gekozen – want dat bestuur heeft daadwerkelijk iets te zeggen dat de bevolking aangaat. De mooiste verkiezing in de VS is nog wel die voor het Amerikaanse equivalent van de vaderlandse Kiesraad – ook die wordt in een soort van metaverkiezing gekozen, al weet ik niet wie dat dan in de gaten houdt. Dat ze tegenwoordig in de VS de neiging hebben om de verkeerde mensen te kiezen, laat ik dan maar even buiten beschouwing.

Voor verkiezingen kun je me dus altijd wakker maken. Uitzonderingen zijn er nauwelijks – al neem ik voor die voor de Waterschappen doorgaans niet de moeite om het rode potlood ter hand te nemen en laat ik principieel de referenda aan mij voorbijgaan. Maar mijn vreugde kende bijna geen grenzen toen ik vorige week naar de universiteit fietste door een woud van campagnemateriaal. Studentenverkiezingen! Dé kans voor de jongens en meisjes op onze universiteit om van zich te laten horen. Hét uitgelezen moment om met baanbrekende, onderwijsvernieuwende plannen te komen. Dat viel dus weer eens flink tegen.

Zo kwam ‘De Vrije Student’ (ik wist niet dat de rest in detentie zat, maar dat terzijde) niet veel verder dan op een warme middag voor 15.30 uur bier te tappen, want vrijheid zit ‘m blijkbaar met name in de permissie om al voor de laatste colleges beschonken te mogen zijn. En Akkuraatd, ach gut, wilde als een van de speerpunten ontbijt op de faculteit. Als dat zo belangrijk is dat het op de verkiezingsflyer komt, dan valt het alleszins mee met het leed van de gemiddelde student.

Zelf zou ik Akkuraatd liever een verplichte cursus logica voor alle studenten willen aanraden, op zijn minst voor de opstellers van het eigen verkiezingsprogram. Want wie in één program ontbijt op de faculteit eist, maar tegelijkertijd webcolleges wil om thuis te kunnen volgen, kan zo’n stukje argumentatieleer prima gebruiken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!