column

Vertrek

07 nov 2022

Voor eenieder die weleens twijfelt aan de kwaliteit van zijn, haar of hun werkzaamheden, heb ik laatst een aardige remedie gevonden. Ga niet vissen bij je leidinggevende of je misschien toch wel goed functioneert, zoek geen steun bij collega’s, maar neem afscheid! Dat heb ik een tijdje geleden gedaan in een baan waarin er duidelijke signalen waren dat mijn werkzaamheden bepaald niet unaniem werden gewaardeerd – en ik moet zeggen dat ik nu op een geheel andere wijze terugkijk op mijn baan van de afgelopen zeven jaar.

Bij een vertrek is men doorgaans wel zo vriendelijk om de afzwaaier niet nog eens lekker de grond in te stampen (hoewel ik ook alweer lang genoeg op de universiteit rondloop om te weten dat er genoeg mensen rondlopen die daar niet te beroerd voor zijn, doorgaans personen met een leidinggevende functie). Zelfs als ik het speciale karakter van een gelegenheid als een afscheidsborrel in ogenschouw neem, moet ik zeggen dat ik ontroerd was door de warme woorden die mij verbaal en op schrift werden meegegeven.

De mensen waar ik het voor deed gaven mij het idee dat ik niet helemaal voor de kat z’n voorwerk bezig ben geweest. En dat niet alleen door hun woorden, maar vooral door het feit dat ze in groten getale waren gekomen. Wellicht om zich ervan te vergewissen dat ik echt niet meer terug zou komen, dat kan ik niet uitsluiten – maar doorgaans ontloop je dat soort momenten als je blij bent van iemand verlost te zijn, dus het zal allemaal wel meevallen. Daarbij waren er toch ook nog aardig wat mensen die een genuanceerde blik op mijn functioneren hadden. Ik wil maar zeggen, het was niet alleen maar lof dat de klok sloeg.

Wat het vooral opleverde, is een prettiger gevoel over mijn recente arbeidsverleden. Het gevoel dat het niet allemaal helemaal voor niets is geweest en dat ik heus zo nu en dan iets zinnigs voor mijn salaris heb gedaan. Maar het levert ook wel een beetje weemoed op, want de meeste van die mensen zullen mijn pad nauwelijks nog kruisen, of ik zal er een andere collegiale verhouding mee moeten opbouwen. Met zo veel warmte ging ik bijna twijfelen aan mijn beslissing om te vertrekken. Bijna…

Lees alle columns van PH neutraal

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Gerardus Van den Brand schreef op 8 november 2022 om 13:00

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!