column

Vierdaagse

15 jul 2022

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Natúúrlijk zou ik een keer de Vierdaagse gaan lopen, wist ik zeker toen ik alweer bijna veertig jaar geleden naar Nijmegen vertrok. Dat hoorde er wel bij als kersverse Nijmegenaar. Maar al snel kwam er van uitstel afstel en was ik dat onzalige voornemen weer vergeten. Vijftig kilometer lopen – ik ben gekke Henkie niet! Voor dat soort afstanden was dus de auto uitgevonden, en wandelen was überhaupt iets voor bejaarden. Nee – die feesten, die waren eigenlijk veel leuker. Jammer dat die hele loopheisa nodig was om een weekje los te gaan. Deze, laat ik maar zeggen iets minder positieve Vierdaagse-attitude, hield ik lang vol. Zo lang zelfs dat vrienden die in Spanje de camino liepen mij niet uitnodigden, want dat was niets voor mij. Tot ik een keer wél meeging en gegrepen werd door het wandelen.

En nu ben ik er klaar voor. Goed getraind, net genezen van een coronabesmetting die mij conditioneel naar het lijkt niet al te ver heeft teruggeworpen – maar nog steeds herstellende van een spitaanval die nog wat roet in het eten kan gooien (al wordt de rug losser naarmate ik meer loop). En die vijftig kilometer hoeft allang niet meer – op mijn gezegende leeftijd volstaan de veertig. Die loop ik gemakkelijk weg. Goede wandelschoenen, een lullig heuptasje en een zonnehoedje – ik kan niet wachten tot ik dinsdagochtend van start mag. Niets om me druk over te maken zou je denken.

Niks om me druk over te maken? Om me heen begint men te waarschuwen voor ‘de pluim’: het zou weleens veertig graden kunnen worden, veel warmer dan tijdens de Vierdaagse des doods van 2006. Toch is dat niet waar ik het meest tegenop zie. De massale drukte – dat is het ding voor mij, dat is mijn zwakke punt. Zoals mevrouw pH-neutraal laatst zei: jij wordt al niet goed als er bij AH iemand met een winkelkarretje in de weg loopt. En daar heeft ze wel een punt. Niet de meteorologische, maar de emotionele oververhitting is mijn grootste vijand. Veertigduizend mensen die mij potentieel voor de voeten lopen. Het zal, naast een wandelprestatie, daarom vooral een oefening in Zen worden, deze Vierdaagse. En natuurlijk: blijven hydrateren!

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!