Vreemdgangers

03 okt 2019

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

De kop ‘WhatsApp gaat vreemdgangers helpen’ op nieuwssite Welingelichte Kringen trok direct mijn aandacht. Wat blijkt? De berichtendienst gaat een zelfvernietigende berichtenfunctie toevoegen. Hiermee wordt bedoeld een timer die je kunt instellen voor berichten in een gesprek met iemand waarbij de berichten na een vooraf ingegeven tijd verdwijnen. Je partner komt er dan niet achter dat je intieme en geheime gesprekken met een (andere) lover voert.

Ik zie direct allerlei mogelijkheden. Vooral voor groepapps. Die snooze ik omdat anders m’n telefoon de hele dag ligt te trillen (en te zwaailichten want ik heb ook nog een lichtsignaal als berichtenmelder). En als je een keer tijd hebt om de berichten te bekijken dan zit er in die groepapps een smurrie van over elkaar buitelende berichten die niet te volgen zijn. Het lijkt me heerlijk als die zichzelf oplossen! Maar of je niet gelezen berichten zichzelf kunt laten vernietigen, dat vertelt het verhaal (nog) niet.

De echte winst van deze nieuwe feature zit voor mij in wat anders. Vanuit de gedachte dat (bijna) iedereen een digitale erfenis heeft, is de privacy van de levenden met wie de overledene contact had, een ding. Misschien zijn de e-mailberichten en WhatsApp-gesprekken en dergelijke toegankelijk voor alle erfgenamen. Mensen die voor het maken van een testament bij mij komen leg ik daarom voor of dat de bedoeling is. En niet zelden kiest men ervoor de executeur (degene die het testament uitvoert en de erfenis grotendeels afwikkelt) in het testament de opdracht te geven appjes en mails te verwijderen. Ikzelf verwijder regelmatig mijn WhatsApp-berichten om redenen van privacy van degene met wie ik correspondeer. Maar met de nieuwe functie op WhatsApp houd ik binnenkort tijd over!

En de vreemdgangers? Even lekker juridisch gedacht: je kunt alleen maar vreemdgaan als je hebt afgesproken dat je niet intiem zult zijn met andere(n). Die afspraak kan overigens ook stilzwijgend zijn. Van Katja Schuurmans verhaal over seks met zeven personen in een jacuzzi heb ik wat nieuws geleerd: als je partner erbij is, dan is het sowieso geen vreemdgaan.En dan nog dit. Hoezo heb je je partner toegang gegeven tot je telefoon, mail en andere digitale zaken? Over zelfvernietigend gesproken! Als je uit elkaar gaat of een andere lover hebt, dan komt de spijt snel… Aan de andere kant: het is wel handig als je sterft, dat je partner in je telefoon en laptop enzo kan. Gelukkig dat de notaris een geheim (je codes, wachtwoorden en gebruikersnamen) goed kan bewaren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!