Vrijheid

20 apr 2020

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Dat was een onthullend onderzoek, dat vandaag bekend werd gemaakt: die coronamaatregelen, die lijken aardig te bevallen. Een kwart van de mensen die noodgedwongen thuis zijn gaan werken is van plan dat ook in de toekomst meer te blijven doen, en ook online vergaderen valt in de smaak. Liefst een derde van alle zoomvergaderaars wil dat voortzetten als de intelligente lockdown er al dan niet tijdelijk op zit. En eerlijk gezegd snap ik dat wel. Het is van een onvoorstelbare luxe dat we niet elke dag in een file naar onze kantoren hoeven – zeker als je, zoals ik, in het Erasmusgebouw resideert. En natuurlijk mis je je favoriete collega’s – maar je ontloopt ook die lui die je niet kunt luchten of zien, en dat compenseert het eerste in meer dan ruime mate. Oftewel, die lockdown kan mij niet lang genoeg duren, zeker als die zo intelligent gaat worden dat we wel gewoon op vakantie kunnen.

Nu blijkt er één categorie wat minder te spreken over het gedwongen thuisblijven: de scholieren en studenten. En daar kan ik me van alles bij voorstellen. Want studeren gaat doorgaans weliswaar het beste in je eentje, waarmee quarantaine eigenlijk een aangeleerd trucje zou moeten zijn, maar studeren draait natuurlijk helemaal net om het vergaren van kennis. Dat draait juist om het studentenleven, om de sociale contacten, om het genieten van de ultieme vrijheid voordat je in de galeien van een betaalde baan vast komt te zitten. En al die randvoorwaarden, die eigenlijk de kern van het studentenbestaan uitmaken, die vallen nu weg – tenzij je à 390 euro de man tóch bij elkaar wilt komen als studentenvereniging, zoals Vindicat weer eens liet zien.

En dan moeten ze ook nog eens akkoord gaan met de elektronische surveillance bij tentamens – en dus letterlijk hun docenten toelaten in hun privévertrekken, want anders zouden ze wel eens kunnen frauderen. Een flagrante schending van de privacy, maar als je niet mee doet kun je naar je tentamen fluiten – dus is er geen keus. Nee, ik heb wel met onze studenten te doen. Zij betalen de prijs voor mijn vrijheid.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!