Wederhelft

09 mei 2019

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Je hebt van die stelletjes die tijdens hun relatie steeds meer op elkaar gaan lijken. Zijn ze op vakantie, dan dragen ze allebei dezelfde praktische broek, stevige stappers en een handige rugtas (m/v). Ze zijn bijna niet meer van elkaar te onderscheiden: ze hebben een gezamenlijke identiteit aangenomen.

Dit soort stelletjes zit in kleine tentjes of caravannetjes en ik vind het niet meer dan logisch dat je eigen identiteit na een paar vakanties verdwijnt: in het benauwde vakantieoptrekje is geen ruimte voor twee ego’s. De ANWB en schoenenmerken als TOMS spelen daar handig op in. De ANWB heeft daarvoor de collectie Human Nature in de markt gezet en bij TOMS is er hetzelfde instappertje voor hem en haar.

In de thuissituatie herken je ze aan één e-mailadres, waarin al dan niet speels hun beider voornamen zijn verwerkt. Sommige stelletjes zijn zo samengesmolten dat ze zelfs een gezamenlijk Facebook- en Instagramaccount hebben. En als ze nog over een eigen account op de socials beschikken dan staan ze nooit alleen op hun profielfoto. Ze spreken steevast over ‘mijn wederhelft’ en schoonouders worden gewoon met ‘pa’ en ‘ma’ aangesproken. En nog voordat ze gingen samenwonen, hadden ze al een en/of-rekening om voor een gezamenlijke tent te sparen.

Zelfs stelletjes die zijn samengesmolten, gaan uit elkaar. Probeer dan maar weer een eigen identiteit te krijgen met al je gezamenlijke e-mailadressen en kleding. Er zijn zelfs koppels die hun privérekeningen hebben opgezegd en alleen nog en/of-rekeningen hebben. Tja… ga er bij een scheiding dan maar aan staan om het bezit van hem en dat van haar te onderscheiden. De rechter oordeelde dan ook dat dit soort stelletjes die alleen nog een en/of-rekening hebben en niets administreren, in feite een gemeenschap van goederen hebben gecreëerd – ook al zijn ze niet getrouwd. En dat ieder dus een (weder)helft van het totaal krijgt.

Ik moet eens ernstig met mr Law in gesprek. Om zijn identiteit te beschermen – hij is niet zo van de socials – gaf ik hem de naam mr Law (mijn online identiteit is Lucy’s Law). Maar dit geschreven hebbende… ik vind dat hij recht heeft op een eigen online identiteit. Offline dragen we namelijk niet dezelfde kleding, we hebben naast een en/of-rekening ook rekeningen op eigen naam en ik noem mijn schoonvader geen ‘pa’. We zitten ook niet in kleine tentjes of caravans. Daar past namelijk zijn ego niet in, laat staan dat van mij.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!