Weer open

16 mrt 2021

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Ik kan me er nog weinig bij voorstellen, moet ik eerlijk zeggen, bij zo’n heropenende campus. Als je er nu rondloopt – en heel af en toe doe ik dat semi-stiekem – dan verwacht je elk moment een post-apocalyptische Will Smith tevoorschijn te zien komen, of een zombie, of beiden. Maar het idee alleen al dat het straks weer gaat bruisen, dat de Refter weer (over)vol zit, en het terras van het Cultuur Café, en het weer filerijden wordt en je je hart weer vasthoudt dat het allemaal goed gaat op het fietspad en je je weer minstens tien minuten staat te ergeren bij de lift in het Erasmusgebouw – het lijkt een leven geleden, en nog een leven ver weg.

En toch, het college maakt alweer plannen. Plannen voor een heropening, zonder anderhalve meter, zonder maatregelen – maar dan met een vaccinatiebewijs of met een negatieve (snel)test. En dus is er meteen weer gedoe. Coronawappies roepen in een vals koor dat dat toch niet nodig is, zo’n test voor een griepje waar ze maar nauwelijks in geloven. Anderen (hoewel, de groepen hebben een opvallende overlap) gooien het op een aantasting van onze vrijheden – de universiteit mag toch niet eisen dat we gevaccineerd worden of afdwingen dat we ons een stok zo diep in de neus laten duwen dat ook de aambeien lijken te worden aangestipt?

Natuurlijk, ik zou ook veel liever weer ‘gewoon’ naar de universiteit gaan. Zorgeloos, als haringen in de lift, je niet druk makend over de consequenties van je eigen gedrag of dat van een ander of elkaars viral load. Maar zo is het nu even niet – en zo zal het nog even niet worden, vrees ik. En als het dan kiezen is tussen met een minimale aanpassing wél weer een sociaal leven kunnen hebben (want het gaat om veel meer dan de werkplek, we willen toch ook weer naar sportschool, café, bioscoop, popconcert en op vakantie) of helemaal níet, dan sta ik vooraan in de rij voor een vaccinatie en/of sneltest. Want dat derde alternatief, de vrijheid om én niet getest te hoeven zijn, én niet gevaccineerd, en tóch onbeperkte toegang tot de campus te hebben, dat heeft mij een net te hoge prijs.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

 1. De Wakkere Student schreef op 16 maart 2021 om 12:06

  Beste PH-neutraal,

  Het is natuurlijk niet zo dat iedereen die tegen een vaccinatiebewijs is automatisch ook een “wappie” is. Ik ben tegen een dergelijk bewijs omdat ik waarde hecht aan het zelfbeschikkingsrecht. Een dergelijk bewijs is een verkapte vaccinatieplicht omdat men ofwel gevaccineerd, ofwel bijna dagelijks getest moet worden. Als ik geen van beide zou willen, zou ik buiten de boot vallen. Aannemelijk is dat, wanneer het grootste deel van het onderwijs weer fysiek plaats zal vinden, de digitale mogelijkheden beperkter zullen worden dan nu. Daarnaast is het zo dat personen onder de 18 jaar niet uitgenodigd gaan worden voor een prik (in ieder geval zoals het er nu naar uit ziet). Iedere student die dus onder die categorie valt zal dus verplicht worden zich bijna dagelijks te testen.

  Wat we ook nog in ogenschouw moeten nemen is het feit dat deze hele excercitie onnodig is. Voor aanvang van het collegejaar zal iedereen die wil (deels) gevaccineerd zijn. Waarom is het dan nog nodig om maatregelen te hebben; immers, iedereen die wil meewerken aan de oplossing, is beschermd. Het invoeren van een dergelijk bewijs zorgt enkel voor uitsluiting. Iets waar een linkse universiteit in een linkse stad juist tegenin zou moeten gaan.

  Ik vind dat gek. Ik heb bezwaren tegen een bewijs van niet-besmettelijkheid. Ik ben geen wappie.

 2. Gemiste kans schreef op 16 maart 2021 om 12:57

  Mooie samenvatting!
  Ik merk dat ik me met name stoor aan het geroep over het heropenen van de campus en het niet pakken van de rol als universiteit die gaat bedenken hoe we het anders gaan doen. Willen we wel weer als sardientjes (of haringen) in de lift staan? Willen de studenten weer gaan staan dringen voor de ingang van de UB om een studieplek te kunnen bemachten in tentamentijd? Of kan het ook anders?
  Waarom wordt daar niet eerst naar gekeken? In plaats van dat we het meteen gaan hebben over vaccins en vaccinatiebewijzen. Ik denk dat hier de ‘verbinding’, het toverwoord van onze rector, toch echt mist. Laten we de campus vooral heropenen op een manier die beter is voor ons en onze omgeving. Als je het mij vraagt schreeuwt deze pandemie en de huidige samenleveving om een herevaluatie van studeren en werken, en de uitvinding van studeren en werken 2.0.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!