column

Wellbeing Week

06 dec 2023

De galmende knallen klonken door tot in het communicatiekantoor van de faculteit. Ze bleken uit de Rageroom te komen, een oude container die op het Erasmusplein was geplaatst en waarin studenten meubels konden stukslaan. Dit, ‘sieraden maken tegen de stress’ en andere activiteiten vulden de week die bekend staat als Wellbeing Week.

In een gesprek met een collega kwam ik tot de conclusie dat ik intuïtief een aversie tegen deze week voel. Ik kan niet ontkennen dat de galmende geluiden van deze Rageroom meespeelden, maar het gevoel ging wel dieper dan dat. Waarom voelde ik deze weerstand? Het is toch hartstikke mooi dat de universiteit met deze week aandacht besteedt aan het mentale welzijn van haar geliefde studenten?

De mentale gesteldheid van mijn medestudenten is immers niet altijd even goed. De coronacrisis droeg daar natuurlijk behoorlijk aan bij – daar voelen veel mensen nog altijd de effecten van – maar intussen zijn er ook genoeg andere dingen om je druk om te maken. Denk aan die enorme bak rente die je opeens moet betalen over een studielening die je eigenlijk niet eens wilde afsluiten. Of aan de onzekerheid als het gaat om wonen. Heb je het geluk een woonplek te hebben bemachtigd tijdens je studententijd? Dan kun je je alvast zorgen gaan maken over je eerste huis daarna.

De boodschappen zijn voor veel mensen zowat onbetaalbaar, faciliteiten op de campus zijn evenmin goedkoop. Aan het einde van je dag keer je terug naar je koude kamer (verwarming is ook duur), waar je lekker artikelen kan gaan lezen over de politieke situatie in de wereld of over de absolute vernietiging van onze planeet.

Juist omdát de problemen waar studenten mee kampen zo specifiek aan te wijzen zijn, voelt het vreemd als de universiteit een week aanbiedt vol knutselactiviteiten en filmavondjes. Kunnen we die energie, die tijd en dat geld niet beter besteden? Bijvoorbeeld door bij te dragen aan oplossingen van problemen die studenten ervaren of het daadwerkelijk verlichten van de pijn in plaats van een pleister op de wond te plakken.

Lees alle columns van Saar Boter

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Merel schreef op 6 december 2023 om 17:52

    Wil even een momentje nemen om te zeggen dat je columns altijd mooi de spijker op de kop slaan!

    Ben het er ook deze keer mee eens. Het voelt een beetje performatief allemaal, hoe goed bedoeld het ook is. Het is als 1 weekje met tape wat kleine gaten in een gigantisch zinkend schip dichten. Als je dat structureel elke dag zou doen zal het misschien het zinken wat afremmen, en de acte paniek zal wat minder voelbaar zijn, maar de boot is alsnog aan het zinken.

    Mindfulness, afleiding en stress verlagende activiteiten door knutselen of rage rooming zijn gezonde coping mechanismen, maar lossen het probleem niet op, zeker als je het maar 1 keertje doet. Leuk voor de vorm, maar biedt het dan ook meteen structureel én laagdrempelig aan als je als universiteit niets aan de systematisch problemen kan doen.

    De wellbeing week helpt vooral met aandacht voor het probleem, maar dat is er genoeg, we wéten dat er een probleem is, we wéten waar het aan ligt en we wéten dat het alleen maar erger wordt. Er is structurele en systematische verandering en investering nodig. Misschien is het nuttiger om volgend jaar een wellbeing protest week te organiseren, rechtstreeks aandacht van de politiek vragen. Ongetwijfeld meer effect dan een keer een armbandje knutselen.

    • Saar Boter schreef op 6 december 2023 om 23:30

      Dankjewel, Merel, ook voor je toevoeging! Dat is namelijk precies wat het lastig maakt. De gezonde stressverlagende activiteiten zijn namelijk ook helemaal niet slecht. De lezingen die ik voorbij zag komen leken mij ook interessant. Het is zoals je zegt, zo’n enkele week gaat structurele problemen niet kunnen aanpakken. Misschien moet er dus een ander doel gesteld worden binnen zo’n week…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!