column

Wij-zij denken als verdienmodel

09 feb 2024

Saar Boter vraagt zich af waar je als columnist over moet schrijven - en waarover juist niet. Mensen worden aangemoedigd om over alles mee te praten, maar dat draagt vaak bij aan polarisatie.

Ik schrijf alweer een tijdje columns hier op Voxweb en nog altijd is het lastig te bepalen waar ik over moet schrijven – en juist ook waarover niet? Dit dilemma voelde ik het sterkst in november, toen ik schreef over internetactivisme. De aanleiding was de recente ontwikkelingen in het Israëlisch-Palestijns conflict. De hele maand vroeg ik me af: ‘ben ik moreel verplicht mij daarover uit te spreken’? Maar tegelijkertijd dacht ik: ‘wie ben ik om direct een standpunt in te nemen’?

We worden aangemoedigd meteen over alles mee te praten. Ik schrijf het toe aan onze online wereld, voor websites als Twitter/X is het wij-zij denken natuurlijk een verdienmodel, maar het sijpelt ook door in onze offline wereld. Het is een zorgwekkende ontwikkeling die bijdraagt aan polarisatie.

Vandaar dit pleidooi. Laten we ruimte maken voor nuance. Ruimte om te zeggen dat je gewoon ergens nog niet over uit bent. Dat je de argumenten van beide partijen begrijpt en dat je op dit moment nog geen kant wil kiezen. Of dat je simpelweg niet genoeg kennis hebt om iets zinnigs te kunnen zeggen over het onderwerp in kwestie.

‘Op sommige momenten heeft het meer zin om andere stemmen te laten spreken’

Belangrijker immers dan weten wat je sterke kanten zijn, is erkennen waar je kennis ophoudt. Op sommige momenten heeft het meer zin om andere stemmen te laten spreken die zich wel in het onderwerp hebben verdiept.

Om terug te komen op mijn dilemma van november: ik besloot over het conflict te schrijven, maar over een dimensie waar ik wel al vaker over had nagedacht. Ik vond ook hier dat het geen zin had om te doen alsof ik wist hoe de politieke vork precies in de steel zat en vervolgens dat te verkondigen op Voxweb.

Ruimte laten voor contemplatie in plaats van een reactieve houding aannemen, is niet makkelijk. Van alle kanten probeert men je iets te laten zeggen of vinden. Online de discussie aangaan is verleidelijk. Aan de andere kant denk ik dat deze verandering in mentaliteit echt van groot belang is om polarisatie tegen te gaan en jezelf niet te verliezen.

Maar goed, dat is slechts mijn standpunt. En wie ben ik?

Lees alle columns van Saar Boter

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!