Waarheid

09-02-2017, 10:20

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Is dat nou erg, zo’n Geert Wilders die een nepfoto rondtwittert van Pechtold tussen een aantal demonstrerende Hamassympathisanten, of soortgelijke lui met enge (want voor een kaaskop nogal bedreigende) spandoeken waarop wordt opgeroepen de sharia in te voeren? Nog los van het feit dat ik Wilders eigenlijk altijd wel erg vind – in toenemende mate zelfs – was dit in mijn toch al niet zo positieve ogen een nieuw dieptepunt. Erger nog dan dat ‘minder, minder, minder’ van hem, want dat wisten we natuurlijk allang, dat Wilders minder Marokkanen wil – en ik zou het zelfs hypocriet van hem vinden om dat te verbloemen. Het was nog niet eens zozeer de foto, een overduidelijk stukje fotobewerking, maar vooral de bijgevoegde tekst. ‘Is dit de volgende stap?’ luidde die.

Nee, natuurlijk niet. Nu ken ik Pechtold niet persoonlijk, al heb ik ‘m een keer uitgebreid geïnterviewd, maar ik durf er aardig wat op te verwedden dat hij bepaald geen voorstander is van invoering van de Sharia (of van invoering van welke godsdienstige norm dan ook), en weinig sympathie voelt voor mensen die dat wél beogen. Maar de insinuatie dát Pechtold dat zou willen, hoe volstrekt bezijden de waarheid ook, is nu net wat Wilders nodig heeft om een extra zetje haat tegen de gevestigde orde te zaaien. Het is de (ik vrees ook nog eens succesvolle) methode-Trump, zoals we die gezien hebben in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Volstrekte onzin spuien – en daarmee een alternatieve waarheid creëren. En bij elke ontkenning spint hij ook nog eens garen, want steeds weer wordt de tweet getoond en wordt het een beetje méér waar.

Ik heb mij destijds sterk verzet tegen wat ik noemde de aangiftepolonaise tegen Wilders, en dan vooral tegen de deelname van het College van Bestuur. Ons CvB deed, namens de universiteit en dus namens alle werknemers, aangifte vanwege Wilders’ ‘minder-Marokkanen’-oproep. Daar had het college in mijn optiek weinig te zoeken. Maar nu? De wetenschappelijk gemeenschap is toch nog altijd op zoek naar de waarheid? Dan moet er stevig opgetreden worden tegen eenieder die dé waarheid perverteert door daar een alternatieve waarheid tegenover te zetten. Geen aangifte natuurlijk, maar een krachtig statement. Maar het blijft oorverdovend stil. Blijkbaar is het gemakkelijker om je aan te sluiten in de rij richting politiebureau dan zélf stelling te nemen. Jammer.

1 reactie

  1. Els de Bakker schreef op 10 februari 2017 om 10:00

    Gelukkig neemt er iemand stelling! Jij dus.

Geef een reactie