column

Woke

24 okt 2022

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Hoe haalde je het ook in je hoofd, Vox-redactie, om mee te werken aan een universiteitsbladenbreed onderzoek naar diversiteit en inclusie? Weten jullie dan niet dat dit uitlokking is, uitlokking van de witte (pardon, blanke) rechtgeaarde heteroman die zich steeds verder in de maatschappelijke en academische hoek gedreven voelt? En dan een beetje huilie-huilie gaan doen als GeenStijl, de verzamelbak van die boze witte (pardon, blanke) rechtgeaarde heteromannen, een succesvolle oproep doet om dit onderzoek te frustreren. Pollfucken noemen ze dat geloof ik, en daar zijn ze tamelijk goed in. De resultaten konden dus direct de prullenbak in.

Maar gelukkig hebben we onze eigen reacties nog. Het mag wel eens klaar zijn met dat woke-gedoe, was de teneur onder het Vox-bericht. Er zijn godbetert zelfs gaybrapaden – daar wil je toch niet dood op overreden worden als boze witte (pardon, blanke) rechtgeaarde heteroman? En erger nog: er zijn safe spaces. Iedereen zomaar een veilige plek willen bieden op de universiteit? Het moet niet gekker worden. En de harde grens wordt getrokken bij zaken als een training ‘unconscious bias’ – want we zouden ons eens bewust worden van onze onbewuste vooroordelen…

‘Iedereen zomaar een veilige plek willen bieden op de universiteit? Het moet niet gekker worden’

Maar de mooiste reactie was toch wel van degene die er geen snars van geloofde en suggereerde dat het onderzoek door de initiatiefnemers gestopt was omdat de verkregen data niet pasten bij ‘wat ze wilden’. Een reactie die rond hetzelfde moment werd geplaatst als het verbijsterende interview met anti-woke held Thierry Baudet, waarin hij met droge ogen beweert dat wij geregeerd worden door ‘evil reptiles’ – wat we later volgens hem niet letterlijk moesten nemen, maar toch. Dit is wat blootstelling aan dit soort gekkigheid, dit soort parallelle werelden en alternatieve feiten doet. Baarlijke nonsens geloven, maar een zeer geloofwaardige en zelfs voor de hand liggende verklaring op ideologische gronden afwijzen.

Er is nog een hoop werk te verzetten op de universiteit, dat werd deze week wel weer duidelijk. In ieder geval meld ik me vast aan voor die cursus unconscious bias, in de hoop dat-ie in een safe space gegeven wordt.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Yvonne, I.M.M. Weekers schreef op 24 oktober 2022 om 14:20

    Ik begrijp woke niet; maar uit je reactie kan ik wel afleiden dat het niet klopt. Je reactie begrijp ik overigens wel; kritiek begrijp ik doorgaans meer dan de (verkeerde) axioma’s (uitgangspunten, waarop een stelling geponeerd wordt): ben benieuwd waar de nieuwe wereldorde naar toe gaat: om Poetin’s angstaanjagende retoriek te poneren: Dit is geen bluf. Ik hoop dat de redactie van Vox goed blijft ‘verslaan’: het spijt me van mijn ‘onkunde’ op post-modernistische begrippen (of concepten).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!