Zesendertig vragen

25 jan 2019

Nathalie Elenbaas Nathalie Elenbaas is student Communicatiewetenschap en verhuisde voor haar studie van de Noordoostpolder naar Nijmegen. Bekijk alle berichten van Nathalie Elenbaas

In 2015 verscheen in The New York Times een artikel met 36 vragen die twee mensen die elkaar niet kennen, verliefd op elkaar zouden kunnen laten worden. De vragen worden steeds persoonlijker. Het idee hierachter is dat je door je kwetsbaar op te stellen zo’n eerlijk beeld van iemand krijgt, dat je verliefd op elkaar wordt. Of in ieder geval een diepe band voelt met elkaar. Na deze vragen is het de bedoeling dat je elkaar vier minuten achter elkaar in de ogen kijkt.

Toen ik het artikel de eerste keer las was ik totaal niet bezig met de liefde, maar inmiddels is het toch iets interessanter geworden. Hoewel ik niet echt geloof dat mensen na het stellen van 36 vragen verliefd op elkaar worden, kan ik wel genieten van de video’s die hierover op het YouTube-kanaal Jubilee staan. In hun serie ‘Tea For Two’ zetten zij twee mensen tegenover elkaar, die met elkaar al deze vragen doornemen. Je ziet gewoon de klik ontstaan. Zouden de zesendertig vragen dan echt werken?

Niet dat ik een hopeloze romanticus ben, integendeel. Ik ben ooit door een jongen beschreven als ‘totaal niet romantisch’. Dat zet je toch wel een beetje aan het denken. Ik kijk weleens naar een romantische komedie maar ik ben niet het type dat wacht op haar gentleman. Jongens die je stoel aanschuiven of de deur voor je openhouden? Neen bedankt, dat kan ik zelf wel. Toch kan ik best romantisch zijn, bijvoorbeeld door een lieve brief te schrijven.

Eén van de vragen die ik het meest interessant vind is: ‘Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven?’ Als ik de vraag zou moeten beantwoorden, zou ik zeggen dat ik heel blij ben met alle kansen die ik krijg in mijn leven en dat ik mijn leven mag delen met alle lieve mensen om mij heen. Toch betwijfel ik of ik mijn antwoorden zomaar zou delen. Waarom zou je al deze persoonlijke dingen vertellen aan iemand die je helemaal niet kent?

Ook voor mij is dit een drempel die je over moet om jezelf open te kunnen stellen voor de ander. Kwetsbaarheid is een heel mooi, bijzonder iets, wat je alleen met speciale mensen deelt. Dat je verliefd zou kunnen worden op iedereen die kwetsbaarheid toont, geloof ik nog steeds niet, maar het is vast een goede eerste stap.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!