Zombie

19 mei 2020

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Ik weet ook niet goed wat ik had verwacht hoor, toen ik vanochtend voor het eerst in maanden naar de universiteit reed om de post te checken. Op de radio hoorde ik een gesprek over hoe wilde dieren de steden her en der op de wereld hadden overgenomen. Coyotes in San Francisco, bijvoorbeeld, en wilde zwijnen in Barcelona. In Nederland rukten de herten op, net over de grens had er iemand oehoes in zijn plantenbak, de wolf ging extra te keer en ook de bever zou zich naar verluidt buiten zijn normale habitat laten zien.

Wat zou ik wel niet allemaal gaan zien op de campus, toch niet al te ver van de natuur verwijderd? Mentaal bereidde ik me voor op een decor zoals Will Smith aantrof in ‘I am Legend’ – een op het oog verlaten, maar door zombie-achtige wezens overgenomen stad. Of een soort ‘Planet of the Apes’ (geen idee welk deel overigens); een overwoekerde wereld die is overgenomen door een diersoort die gebruik heeft gemaakt van onze tijdelijke afwezigheid om zich onze intelligentie toe te eigenen.

Dat viel dus heel vies tegen – of mee, als je meent dat wij als mensheid nog een tijdje de boel zouden moeten bestieren. Alles stond er nog, keurig aangeharkt en gesnoeid. De slagbomen van de parkeerplaats reageerden nog op mijn pasje, evenals blijkbaar op de pasjes van die zeker honderd andere personen die richting universiteitsterrein waren afgereisd, getuige het niet geringe aantal auto’s. Een hele zooi fietsen voor de UB en het Erasmusgebouw.

De portier was nog gewoon Willy – niks geen enge zombie of aap. En er waren zelfs een stuk of vier collega’s op mijn verdieping. Als je niet beter wist, zou het zo een dag midden in de zomervakantie hebben kunnen zijn, met weliswaar wat minder aanwezigheid, maar verder niks aan de hand.

Was dan alles hetzelfde? Nee – het coronavirus heeft voor elkaar gekregen wat uw columnist niet vermocht: de roze Sparkrokodil is uit het zicht verdwenen. Maar door het raam glurend zag ik het kreng al liggen, loerend – gelijk het virus – op een zwak moment om weer toe te slaan. Laat mij voorlopig dus maar thuis werken…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!