Zwart gat

15 apr 2019

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Het zou me niets verbazen als ‘we’ binnenkort weer een Nobelprijs in ontvangst mogen nemen. Tenminste, als ik hoor dat de foto van het zwarte gat zo’n beetje gelijk staat aan de maanlanding of de reis van Columbus – twee gebeurtenissen die weliswaar niet leidden tot een Nobelprijs maar waarvan vooral die laatste nogal wat consequenties bleek te hebben – dan kan de bakker vast weer aan het werk, dunkt mij. Hoewel mij dan weer niet helemaal duidelijk is wie nu echt verantwoordelijk is voor deze doorbraak. In de vaderlandse media zie ik telkens onze eigen Heino Falcke, maar wereldwijd lijkt de foto vele vaders en in ieder geval ook één moeder te hebben.

En wat hebben we eraan dat het idee wellicht hier ontstaan is, als niemand dat weet? Want, bijna even viral als de foto van de lichtgevende donut ging de schermfoto van de BBC, waarop Falcke, blijkens het onderschrift, werkzaam zou zijn op de Rebound University. Daar sta je dan met je tonnen aan corporate communications.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik ooit in dienst trad aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Een herkenbare, maar in het buitenland wat lastig uit te leggen naam (een Amerikaan dacht ooit dat ik aan een seminarie werkte). Om wat afstand te nemen van het al te katholieke werd de naam lang geleden omgetoverd tot Radboud Universiteit Nijmegen – voor internationaal gebruik Radboud University Nijmegen. En voor veel geld verdween niet lang geleden Nijmegen uit de naam, want dat zou voor de internationale markt veel beter zijn.

Tja, dat hebben we gezien. Redboot University bleek toch ook niet erg gemakkelijk op te pikken door de wereldwijde media. Nu ‘Nijmegen’ verdwenen is uit de naam van onze universiteit weet niemand deze Rebound University te traceren. Met de toevoeging ‘Dutch’ zal vrijwel iedereen haar in Amsterdam plaatsen, waarmee de naamsbekendheid van onze universiteit het eerste is wat in dit zwarte gat is verdwenen. Knap werk!

2 reacties

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!