Cultuur

Met zalmtaartjes en Belgische wafels haalt Happietaria geld op voor Haïti

08 mrt 2022

In Malden runnen studenten momenteel het pop-uprestaurant Happietaria. Elke euro die wordt opgehaald, gaat naar Haïti. Ook artiesten treden voor niets op.

Op de avond dat Nederland massaal in actie komt voor Giro 555, zijn in het pop-uprestaurant Happietaria nog een paar tafeltjes leeg. ‘Een dipje’, noemt bestuurslid Loesewies den Bleker het. Maar van concurrentie tussen de verschillende goede doelen wil ze niets weten. Oorlog doet niet onder voor natuurgeweld – en andersom.

Happietaria haalt sinds eind februari geld op voor jongeren in het meermaals door aardbevingen geteisterde Haïti. Tientallen Nijmeegse studenten lopen zich het vuur uit de sloffen om gasten te voorzien van een volwaardig driegangendiner. Geheel vrijwillig. ‘We doen alles zelf’, vertelt Den Bleker. ‘De menucommissie heeft de gerechten bedacht.’

Belgische wafels

In de keuken wordt vast proefgedraaid met de Belgische wafels die vanavond tussen de desserts staan. De eerste versies die uit het wafelijzer komen zijn wat al te knapperig, maar al snel klinkt een vreugdekreet als de perfecte wafel zich heeft aangediend.

Waar Happietaria eerdere jaren in Nijmegen onderdak vond, staat het tijdelijke restaurant dit jaar in Malden. ‘Het is maar een halfuurtje fietsen van de universiteit’, haast Den Bleker zich te zeggen.

De voorbereidingen. Foto: Vox

Vroeger zat op deze plek aan het Kerkplein muziekcafé De Muse. Tot het pand tegen de grond gaat omdat er appartementen verrijzen doet het dienst als pop-uprestaurant Bobbies. En nu, tot 26 maart, mag Happietaria het dus gebruiken. Veel van de ingrediënten waar de studenten mee koken, worden gesponsord door lokale ondernemers. Vis en verse kruiden komen uit Malden. ‘De thee die we schenken krijgen we bijvoorbeeld van Het Theezaakje in Nijmegen.’

Lootjes

Op de balie prijkt een krijtbordje met het streefbedrag: 25.000 euro. In week drie staat de teller al op 10.000 euro. De studenten zijn er blij mee, de laatste keer dat Happietaria draaide moest de actie halverwege worden afgebroken als gevolg van de coronacrisis.

Tussen het voorgerecht – taartje van zalm – en het hoofdgerecht – falafelburger – verkoopt de serveerster lootjes aan tafel. Ze legt nog eens uit waarom haar leeftijdgenoten in Haïti elke euro goed kunnen gebruiken. ‘Haïti is een van de armste landen ter wereld, jonge mensen kunnen er niet studeren.’ De organisatie Tearfund, waar Happietaria onder valt, heeft in Haïti projecten die jongeren de kans bieden geld te verdienen met de handel in landbouwproducten.

Een zangeres en gitarist spelen achterin het restaurant deze avond liedjes, van Pearl Jam tot Tracy Chapman. ‘We hebben ook al een bingo en een pubquiz gehad’, vertelt Den Bleker. Vanzelfsprekend vragen de artiesten geen geld voor hun optreden.

Happietaria draait nog tot en met 25 maart. Van maandag tot en met vrijdag zijn er twee shifts: om 17.00 en om 20.00 uur. Zie ook de website.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!