Cultuur

Studenten (en andere geïnteresseerden) buigen zich over het werk van Esther Gerritsen

09 feb 2022

Schrijfster Esther Gerritsen werd vorige week vijftig. Voor de Bibliotheek Gelderland Zuid en de masteropleiding Letterkunde is dat aanleiding een reeks lezingen over haar romans te organiseren. ‘Haar werk is fantastisch.’

Dertig jaar geleden studeerde Esther Gerritsen dramatherapie in Nijmegen. Ze zat op kamers in de Hertogstraat en danste in café Gonzo (nu NDRGRND) op rare muziek, zo vertelde ze ooit in een interview in De Gelderlander. Schrijven deed ze toen al, aanvankelijk teksten voor theater. Haar debuutroman verscheen in 2002. Haar achtste en meest recente boek De terugkeer lag in 2020 in de winkel.

Unieke stijl

‘Op 2 februari is ze vijftig geworden’, zegt hoogleraar Nederlandse letterkunde Jos Joosten. ‘Voor ons een mooie aanleiding om een reeks lezingen over haar romans te organiseren.’

Het programma onder de naam ‘Letteren in de stad’ bestaat al een paar jaar. In 2019 stond Jeroen Brouwers centraal, in 2020 Frans Kellendonk die dat jaar dertig jaar dood was. Gerritsen past volgens Joosten goed in dat rijtje bijzondere schrijvers, omdat haar stijl uniek is. ‘Dat kun je natuurlijk van alle auteurs zeggen, maar haar werk is echt fantastisch. Er zit altijd iets van mededogen in haar boeken, tegelijkertijd is er steeds ook een cynische onderstroom.’

Volgens Jos Joosten, die zelf een van de lezingen op zich neemt, is Gerritsen vooral sterk in het schetsen van situaties en dialogen, allicht gevolg van haar theaterervaring. Het zijn vaak verhalen over het eeuwige menselijke tekort.

Libris

De reeks over de schrijfster is zowel bedoeld voor studenten uit de master Letterkunde, die ook college over Gerritsen volgen op de campus, als voor alle overige geïnteresseerde lezers. De aftrap is op woensdag 16 februari en wordt gegeven door universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde Esther Op de Beek van de Universiteit Leiden.

Esther Gerritsen werd vier keer genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, maar won hem nooit. Misschien, denkt Joosten hardop, vinden mensen haar werk uiteindelijk te kil. Tegelijkertijd toont de geschiedenis aan dat vrouwen in het nadeel zijn bij het winnen van de Libris; slechts drie van de 28 prijswinnaars waren vrouw. In 2014 kreeg Gerritsen wel de Frans Kellendonkprijs voor haar hele oeuvre.

De lezingen zijn op zes woensdagavonden tussen 16 februari en 1 juni op het Verhalenplein in Bibliotheek De Mariënburg. Losse kaarten kosten voor bibliotheekleden en studenten vijf euro, overige bezoekers betalen 7,50 euro. Er is ook een passe-partout voor alle lezingen verkrijgbaar . Meer info staat op www.obgz.nl/letterenindestad.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!