Wintertuinfestival smeert literaire activiteiten uit over vier maanden

11 sep 2020

Een aantal jaren op rij was het Wintertuinfestival in de herfst een vanzelfsprekendheid. Door corona is alles anders. De organisatie organiseert dit najaar verschillende, kleinschalige evenementen. Zo komt Libriswinnaar Rob van Essen volgende week naar de Stadsschouwburg.

Als alternatief voor het wegens corona afgelaste Wintertuinfestival komt organisatie De Nieuwe Oost | Wintertuin dit jaar met iets nieuws: Wintertuin2020. In plaats van het oorspronkelijke literatuurfestival in het laatste weekend van november, komen er verschillende kleine evenementen tussen september en de kerstvakantie. ‘Elke week is er minimaal één activiteit,’ zegt Tom Verstappen, programmamaker bij De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Vanwege de coronamaatregelen zijn alle evenementen een stuk kleinschaliger dan reguliere avonden met schrijvers of dichters. ‘Daarom hebben we Wintertuin2020 ook over vier maanden verspreid,’ zegt Verstappen. Om de toeloop van mensen in de hand te kunnen houden, moeten deelnemers zich voor alle evenementen inschrijven.

Interview

Verstappen vertelt dat zowel online als fysieke activiteiten op het programma staan. Elke derde donderdag van de maand kunnen bezoekers aanschuiven bij Het grote gesprek in het Theatercafé van de Stadsschouwburg: ‘Per sessie wordt één schrijver geïnterviewd over zijn of haar blik op de rol van literatuur’, aldus Verstappen. Schrijver en Librisprijswinnaar (2019) Rob van Essen trapt op 15 september af, in de tweede editie wordt auteur Saskia de Coster geïnterviewd. (De toegang per sessie is zeven of tien euro, afhankelijk van de portemonnee van de bezoeker.)

Een literaire expeditie staat dit jaar eveneens op de planning. Deelnemers trekken in kleine groepjes langs verschillende podia in de stad, waar ze kunnen luisteren naar voordrachten over literaire onderwerpen. Elke tour heeft zijn eigen thema: de eerste staat in het teken van tijd, de expeditie erna gaat over de invloed van ruimte in de literatuur. In totaal staan drie literaire expedities gepland.

Verhaalroute

Ook de Nijmeegse schrijver Jaap Robben doet mee aan het festival. Verstappen: ‘Billboards waarop normaal gezien het festival wordt aangekondigd, laten nu stukken tekst zien uit een verhaal dat Robben speciaal hiervoor heeft geschreven. Elk bord toont één deel, en als compleet verhaal vormen de borden drie verschillende routes door de stad.’ De verhaalroute is de hele maand november beschikbaar.

Wie liever thuisblijft, kan zich aanmelden voor de Close Reading club, een online leesclub georganiseerd op Zoom. ‘Samen met een schrijver of dichter doorgrond je een verhaal, gedicht of andere tekst op zoek naar een diepere interpretatie,’ zegt Verstappen. De eerste van in totaal vier sessies is op 11 september. Deze wordt geleid door schrijver Maarten van der Graaff (momenteel writer in residence aan de letterenfaculteit) en behandelt het boek De indringster van Vincent Mahieu. Alle sessies zijn gratis beschikbaar voor iedereen.

De definitieve data van de overige activiteiten worden later bekend gemaakt. Bekijk de website van Wintertuin2020 voor aanmeldingen, tickets of meer informatie (www.wintertuin2020.nl)

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!