Kort nieuws

Studenten zamelen geld in voor Mexico

Mexicaanse Radboud-studenten zamelen op dit moment geld in voor hun landgenoten die werden getroffen door de zware aardbeving van dinsdag. Ze staan voor het Cultuurcafé (en spelen muziek) tot 15.00 uur.

Insluiper actief in studentenhuizen

In Nijmegen-Oost en centrum is een insluiper actief die het heeft gemunt op studentenhuizen. De Gelderlander schrijft dat de dief binnenglipt door een openstaand raam of een deur en er met mobieltjes en laptops vandoor gaat. Deze week sloeg hij toe in twee huizen aan de St. Annastraat. De politie zegt dat er tijdens de introductie plotseling sprake was van een piek aan insluipingen. Die hielden daarna aan; elke week zijn het er wel een paar. De politie is er klaar mee en gaat ‘erop inzetten’. Het advies aan studenten is de ramen en deuren op slot te draaien. Ook als er iemand thuis is, want een insluiper heeft maar een paar tellen nodig.

Hoger beroep promoverende jihadexpert uitgesteld

Het hoger beroep tegen buitenpromovendus Montasser AlDe’emeh is uitgesteld naar woensdag 27 september. AlDe’emeh werd vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar, omdat hij een document vervalst zou hebben voor een potentiële Syriëganger. Maar, zo zegt AlDe’emeh, dat deed hij in opdracht van de Belgische geheime dienst. De buitenpromovendus ging dan ook direct in hoger beroep tegen het vonnis.

De reden van het uitstel is niet bekend gemaakt.

Promotie over de kunst van de koorbanken

Kunsthistorica Christel Theunissen promoveert op 27 september op de geheimen van koorbanken die veel kerken in de Nederlanden in de Late Middeleeuwen lieten maken. Veel van die koorbanken, de zetels van de geestelijken in de kerk, zijn verloren gegaan. Wat jammer is: Theunissen laat zien welk bijzonder houtsnijwerk in veel koorbanken is toegepast, een erfenis van bijna vergane nijverheid. Theunissen staat in haar boek Koorbanken in Brabant met name stil bij koorbanken in Oirschot en Aarschot (België).

Microbioloog werkt mee aan kinderboek over bacteriën

Diego Zonnesteek is een avontuurlijk jongetje dat samen met zijn vrienden strijdt tegen klimaatverandering. Hij is tevens de hoofdpersoon uit het kinderboek van Maurits van Huijstee over duurzaamheid en bacteriën. De schrijver riep de hulp in van Radboud-microbioloog Mike Jetten. Samen werken ze nu aan een vierdelige boekenserie en lesprogramma om basisschoolkinderen meer te leren over de werking van verschillende bacteriën.

Hier lees je meer.

Michiel Kompier nieuwe decaan Sociale Wetenschappen

Michiel Kompier wordt de nieuwe decaan van Sociale Wetenschappen. Hij is de opvolger van Daniël Wigboldus die in mei voorzitter van het college van bestuur werd. Kompier is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie. Eerder was hij onder meer directeur van het Behavioural Science Institute. Op 1 oktober begint hij als decaan.

Tien hoogleraren in Academia Europaea

Tien Radboud-hoogleraren zijn benoemd in de  Academia Europaea, het Europese genootschap van wetenschappers die behoren tot de mondiale top. Onder hen zijn onder meer hoogleraar Cognitieve Psychologie Harold Bekkering, hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten Joost Drenth, hoogleraar Rechtsgeschiedenis en Burgerlijk Recht Corjo Janssen en hoogleraar Experimentele Psychopathologie Karin Roelofs. De Academia Europaea bestaat uit ruim tweeduizend topwetenschappers. Jaarlijks worden de meest aansprekende internationale kandidaten uitgekozen.

Radboud Science Awards: onderzoek de klas in

Hoogleraar Arbeidsrelaties Agnes Akkerman, hoogleraar Natuurkunde Alexey Kimel en hoogleraar Visuele Cultuur Anneke Smelik zijn de winnaars van de Radboud Science Awards 2017: een prijs om onderzoek te vertalen naar lesmateriaal voor het basisonderwijs. Dinsdag 3 oktober presenteren de winnaars hun onderzoek in begrijpelijke taal, waarna basisschoolleerlingen hen een aantal vragen stellen. Het komend jaar gaan ze samen met het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit en leraren leermateriaal ontwikkelen voor het basisonderwijs. Meer informatie is te vinden op de site van de RU.

Morgen: tweede editie theaterfestival De Hort Op!

Morgen vindt de tweede editie plaats van theaterfestival De Hort Op! Cultuur op de Campus heeft dit jaar drie voorstellingen geprogrammeerd tussen de boompjes en plantjes van de Hortus Nijmegen. Om 19.30 uur begint het festival. Entree is 4 euro. Kijk hier voor meer informatie.