Kort nieuws

Prijs voor Jeroen Bosch-project

Het Bosch Research and Conservation Project, dat geleid werd door kunsthistorici van de Radboud Universiteit, is bekroond met de Europa Nostra Prijs 2017,  Europa’s hoogste eerbetoon op het gebied van erfgoed. Dit wordt gevierd tijdens een ceremonie op de Radboud Universiteit op donderdag 23 november.

De viering is onderdeel van de conferentie ‘Europe Contested’, georganiseerd door de Radboud Universiteit, die deskundigen op het gebied van het Europese culturele erfgoed samenbrengt.

De kunsthistorici van Het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) hebben zes jaar onderzoek gedaan naar alle schilderijen van Jeroen Bosch. Zij hebben daar de hele wereld voor afgereisd. Dit onderzoeksproject vormde de opmaat voor de Jeroen Bosch-tentoonstelling in het voorjaar van 2016 in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Publiek welkom op bètafaculteit

Hoe kun je een blinde laten zien dat je lacht? Onderzoekers bedachten daar een tool voor. Zaterdag, tijdens de publieksdag van de zestigjarige bètafaculteit, kunnen bezoekers het zelf uitproberen. Het systeem is een van de vele demonstraties. Wie langs komt, kan ook kijken hoe DNA wordt geïsoleerd of menselijke cellen bouwen. Daarnaast zijn er mini-colleges en rondleidingen – wat te denken van een VR- tour langs het ‘zwarte gat’. Het hele programma, dat om 11.30 uur begint, is hier te vinden.

Cathy van Beek onderscheiden

Cathy van Beek is vandaag bij haar afscheid als bestuurslid van het Radboudumc onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Beek ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Hubert Bruls voor haar verdiensten als bestuurder van het Radboudumc en haar maatschappelijke nevenactiviteiten.
Sinds oktober 2011 is ze lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Ze was in het bijzonder verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van patiëntenzorg en duurzaamheid.

Frans Timmermans geeft lezing in Nijmegen

De Faculteit der Letteren introduceert een nieuwe, tweejaarlijkse lezing door een prominent politicus, kunstenaar of wetenschapper. Naamgever en eerste spreker is voormalig Radboud-student Frans Timmermans. Op 23 november om 11 uur ’s ochtends spreekt de vice-president van de Europese Commissie en oud-minister van Buitenlandse Zaken de eerste ‘Frans Timmermans-lezing’ uit. Aanmelden kan nog: meer informatie vind je hier.

Promovendi over hun begeleiding

Veel promovendi lopen ertegenaan: een begeleider die niet genoeg tijd voor ze heeft, teveel van ze verwacht, of zelfs allebei. Radboud Reflects organiseert vanmiddag in het kader van de maand van de ethiek een bijeenkomst waarin promovendi van FNWI ervaringen kunnen uitwisselen. De discussie vindt plaats in zaal HG 00.065, van 16.00 tot 18.00 uur, en staat onder begeleiding van bèta-filosoof Laurens Landeweerd. Ben je promovendus aan de bètafaculteit, dan kun je je aanmelden via de website.

Lezing door Hans de Kroon over verdwenen insecten

De conclusie dat driekwart van de vliegende insecten in de natuur is verdwenen, was in oktober groot nieuws. Hoogleraar Experimentele Plant Ecologie Hans de Kroon leidde het onderzoeksproject in Duitsland dat tot deze conclusie kwam. Vanmiddag geeft hij een lezing over het onderwerp. Wat is de oorzaak van het verdwijnen van de insecten? Wat zijn de gevolgen? De lezing is gratis te bezoeken van 12.45 tot 

Dito! discussieert over LHBT in de media

Hoe proberen de media een zo objectief mogelijk beeld te schetsen in LHBT-gerelateerd nieuws? En waar ligt de grens tussen stigmatisering en objectieve journalistiek? Dito! organiseert op 14 november om 19.00 een avond over LHBT in de media, genaamd ‘LHBT in beeld‘ waar deze vragen en meer aan bod kunnen komen. De sprekers zijn Stefan Dudink (Assistant professor Cultural Sexuality Studies, RU), Tim de Jong (Onderzoeker/publicist bij Atria), Eric Reijnen Rutten (Journalist bij De Gelderlander) en Jozien Wijkhuijs (Journaliste bij Vox Magazine). De avond vindt plaats in het Huygensgebouw.

 

Denker des Vaderlands René ten Bos in LUX

Onze Denker des Vaderlands nog nooit horen spreken? Vanavond houdt René ten Bos, tevens hoogleraar aan de Radboud Universiteit, een lezing bij wetenschapsfestival InScience in LUX. Ten Bos gaat het hebben over hoe onderzoekers zich zouden moeten manifesteren in een klimaat van scepsis jegens de wetenschap. Meer info? Klik hier.

Crowdfunding lifter Marjan Knippenberg voltooid

Het boek van Marjan Knippenberg, medewerker van het Radboudumc, komt er. Zij ging jarenlang liftend naar het werk en bundelde de verhalen die ze tijdens deze ritten te horen kreeg. Knippenberg startte een crowdfundingsactie om de kosten voor de publicatie van het boek te dekken. De 8.000 euro is inmiddels binnen, met dank aan een gulle schenking van de Provincie Gelderland. Op 30 november wordt het boek gepresenteerd, maar het is nu al te bestellen.