Kort nieuws

Klachten na protestsong Kutpéage besproken

Naar aanleiding van de Radboud-hit Kutpéage van de bluesband Blueshift initieerde Gerben Smit, directeur van het Facilitair Bedrijf, een gesprek om over de klachten te praten. Er zijn afspraken gemaakt: technische problemen worden voorgelegd aan specialisten en een vervolggesprek met de FSR staat al op de agenda. Smit kan de creativiteit van de band waarderen: ‘We krijgen op verschillende manieren opmerkingen en klachten binnen over onze dienstverlening, maar dit is de eerste keer dat dit via een protestsong wordt gedaan.’ De klachten waren door de band keurig op een rijtje gezet. ‘Het zijn soms kleine, irritante problemen. Die willen we zo snel mogelijk oplossen.’

Nijmegenaren genomineerd voor Wetenschapstalent 2017

Populairwetenschappelijk magazine New Scientist maakte vandaag de 25 genomineerden bekend voor het Wetenschapstalent van 2017. Op deze lijst zijn ook twee mensen uit Nijmegen te vinden: Mark Dingemanse van het Max Planck Instituut en Thomas Maal van het Radboudumc. Zij dingen met de 23 anderen mee naar de hoofdprijs van 2.500 euro. Op 22 juni wordt de winnaar bekendgemaakt. Nobelprijswinnaar Ben Feringa reikt de prijs uit in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Radboud-medewerkers: ga toch fietsen!

Te weinig Radboud-medewerkers pakken de fiets naar het werk. Althans, dat vinden de universiteit en het Radboudumc. Daarom organiseren zij de Bike to Work Week, die aanstaande maandag van start gaat. Je fiets gratis repareren? Geen probleem. Een e-bike uitproberen? Ga je gang. Ook komt er een app, Toury, waarmee prijzen te winnen zijn. Meer informatie vind je op RadboudNet.

Splash your City Nijmegen deze week weer terug

Was van de glijbaan gaan vroeger jouw grootste hobby? Donderdag tot en met zondag kan je die hobby nieuw leven inblazen: Splash your City legt dan een glijbaan van bijna 200 meter neer in de stad. De start is bij de Lindenberg en via de Veerpoorttrappen glij je naar de Waalkade. Zoals de organisatie zelf op de website zegt: ‘dit jaar steiler, vetter en sneller’. Door de hoge snelheden mag je helaas niet op een opblaasband naar beneden. Tickets met korting voor studenten zijn hier te krijgen.

Meer vluchtelingen willen hulp bij studie

2.100 hoogopgeleide vluchtelingen dienden het afgelopen jaar een aanvraag in bij Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF voor financiële ondersteuning en begeleiding bij een studie. Dit is vijftig procent meer dan het jaar ervoor, toen 1.400 verzoeken binnenkwamen. De cijfers zijn afkomstig van het UAF.
De voornaamste herkomstlanden van deze vluchtelingen zijn Syrië (67%), Iran (7%), Irak (4%), Eritrea (4%) en Afghanistan (2%).

In’to Languages organiseert wedstrijd ter ere van lustrum

Radboud in’to Languages bestaat dit jaar 25 jaar en organiseert ter ere van dit lustrum een wedstrijd voor iedereen die op de Radboud Universiteit met onderzoek bezig is. Dit kunnen studenten zijn, promovendi, onderzoekers of andere medewerkers. Deelnemers moeten in maximaal vijf minuten hun verhaal vertellen. Dat kan in de vorm van een pitch, blog, vlog, gedicht, korte film of iets anders. Meer informatie vind je hier.

Nieuw CAO-akkoord: aandacht voor werkdruk en zwangerschapsverlof

Twee dagen geleden legden de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de vier werknemersorganisaties een definitief CAO-akkoord op tafel. Twee belangrijke punten hierin zijn een werkplan over werkdruk dat af moet zijn vóór eind 2017 en een verlenging van het dienstverband voor promovendi bij een zwangerschaps- en bevallingsverlof. Uiterlijk eind juli 2017 moet dit akkoord omgezet worden in een nieuwe CAO-tekst. Voor meer informatie, zie RadboudNet.

Documentaire over ongelovige asielzoekers

Morgen vertoont het Humanistisch Verbond op de universiteit de documentaire ‘Ongelovig – Vrijdenkers op de vlucht’ van regisseur Dorothée Forma. De film gaat over ongelovige asielzoekers die in opvangcentra terechtkomen tussen gelovige asielzoekers. Forma volgde verschillende vluchtelingen. Na de film is er een debat onder leiding van journalist Bahram Sadeghi met Boris van der Ham, hoofdpersonen uit de film en de Nijmeegse antropoloog Maria Vliek. De avond begint om 20.00 uur in CC 5 en is gratis voor studenten (niet-studenten betalen vijf euro). Aanmelden kan hier.

Lid Vindicat vervolgd voor intro-mishandeling

Het Openbaar Ministerie stelt strafvervolging in tegen het lid van Vindicati dat tijdens de afgelopen introductieperiode een ander (aspirant-)lid zwaar mishandelde. Het incident zorgde destijds voor veel ophef. Het slachtoffer belandde met zwaar hoofdletsel in het ziekenhuis.