Kort nieuws

Oude fietsen geruimd van campus

Heb jij nog ergens een fiets op de campus staan, terwijl je die nog wel wilt gebruiken? Pas dan op: aanstaande donderdag worden alle oude fietsen van de campus verwijderd, opgeknapt en weer doorverkocht aan studenten. Het gaat om een halfjaarlijkse actie van het Universitair Vastgoed Bedrijf (UVB) en BikeWerk. De vorige keer maakte Vox de volgende reportage over de ruiming van oude barrels op de universiteit.

René ten Bos spreekt op festival InScience

Denker des Vaderlands René ten Bos is een van de sprekers op InScience. De Radboud-filosoof houdt een lezing over het thema van het filmfestival: No Facts, No Future. De derde editie is van 8 tot en met 12 november. Andere gasten en sprekers zijn nog niet bekend. Nobelprijswinnaar Ben Feringa is dit jaar ambassadeur van het festival.

 

Gebouw Tandheelkunde valt in de prijzen

Het gebouw van Tandheelkunde heeft de Gulden Feniks prijs gewonnen van het Nationaal Renovatie Platform (NRP). Dit is een prijs voor het beste, mooiste en meest innovatieve renovatieproject van Nederland. De jury van de prijs vertelt in het rapport: ‘De renovatie van Tandheelkunde is buitengewoon knap. Het  straalt echt vakmanschap uit’. Ook het project Nijmegen omarmt de Waal viel in de prijzen bij de categorie gebiedstransformatie. De jury: ‘Andere gemeentes kunnen een voorbeeld nemen aan Nijmegen.’

Extra toezicht op overlastgevende studentenpanden

Studentenhuizen die laat in de avond overlast veroorzaken kunnen in de toekomst rekenen op een tik op de vingers. Nijmeegse toezichthouders moeten voortaan namelijk ook ’s avonds en ’s nachts inzetbaar zijn, vinden de vier partijen die in Nijmegen de coalitie vormen (SP, GroenLinks, de Stadspartij en VSP). De politici willen een proef van anderhalf jaar, zo meldt De Gelderlander. 

4 op 10 jongeren weleens geweigerd bij café

Uit een enquête van ROOD in Nijmegen, de jongerentak van de SP, blijkt dat 38,2 procent van de Nijmeegse jongeren weleens geweigerd wordt aan de deur van een horecagelegenheid. Het goede nieuws: afkomst of huidskleur lijkt hierbij geen verschil te maken. ROOD enquêteerde in totaal 176 jongeren voor dit onderzoek, onder andere aan de Radboud Universiteit en de HAN.

Nijntje tussen de telefoons, sleutels en ID-kaarten

Er zijn 12 telefoons gevonden op het festivalterrein van Down the Rabbit Hole, het festival van afgelopen weekend nabij Ewijk. In eerste instantie leken het zelfs 48 telefoons te zijn. Er bleek echter een verkeerde lijst op de website van de gemeente Beuningen te zijn gezet. Die 48 telefoons waren van mensen die aan hadden gegeven hun telefoon kwijt te zijn. Verder zijn de standaard dingen te vinden bij de gevonden voorwerpen: sleutels, ID-kaarten, tassen etc. etc. Een van de bezoekers zal het voorlopig ’s nachts ook zonder knuffel moeten doen: Nijntje is een van de gevonden voorwerpen.

Nijmeegse student loopt estafetterecord bij EK

Maarten Stuivenberg, student bestuurskunde, is een van de vier lopers van de Nederlandse estafetteploeg die een oud record uit de boeken heeft gelopen. Tijdens de EK voor landenteams liep het kwartet op zondag bij de 4×400 meter een tijd van 3.02.37, wat sneller is dan het oude Nederlandse record uit 1979. Check de beelden bij de NOS.

Hortus vraagt publiek mee te zoeken naar dieven

De Hortus Nijmegen in Park Brakkenstein is er klaar mee. De botanische tuin met terras wordt geteisterd door dieven en medewerkers vragen het publiek nu mee te zoeken naar de mannen die recent onder meer hun drankvoorraad achterover drukten. Op de Facebookpagina hebben ze daarom een filmpje geplaatst van hun bewakingscamera, waarop de inbrekers te zien zijn.

Noelle Aarts benoemd tot hoogleraar bij bètafaculteit

Noelle Aarts wordt  per 1 september benoemd tot hoogleraar sociaal-ecologiscge interacties op de Radboud Universiteit.  Ze gaat onderzoek doen naar het verloop van maatschappelijke debatten over natuur en landschap en de betekenis hiervan voor maatschappelijke ontwikkelingen. Aarts is geen onbekende in de communicatiewereld. Ze werd in 2016 door collega’s uitgeroepen tot meest inspirerende communicator van Nederland. Ook gaf ze op televisie een aantal colleges bij de Universiteit van Nederland. Die uitzending kun je hier terugkijken.