Onderzoek fraudejacht DUO genomineerd voor Tegel

03-04-2024

Het journalistieke onderzoek naar de fraudejacht van studiefinancier DUO, dat tot excuses van het kabinet heeft geleid, is genomineerd voor een Tegel. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke prijzen van Nederland.

De kandidaten voor de Tegels van 2023 zijn gisteren bekend gemaakt. De nominatie voor het DUO-onderzoek komt op naam van Belia Heilbron en Anouk Kootstra (Investico), Bas Belleman (HOP) en Sumeyye Ersoy, Salwa van der Gaag en Merijn van Nuland (NOSop3).

In de strijd tegen fraude met de basisbeurs voor uitwonenden kreeg de Dienst Uitvoering Onderwijs opvallend vaak studenten met een niet-westerse migratieachtergrond in het vizier, bleek uit het onderzoek. Het kabinet heeft inmiddels excuses gemaakt voor ‘indirecte discriminatie’.

Andere nominaties

In de categorie ‘onderzoek’ zijn er nog twee genomineerden: documentairemaker In-Soo Radstake voor ‘Indië Verloren… Selling a colonial war’ en Jet Schouten en Merijn Rengers van dagblad NRC voor hun onderzoek hoe een ‘slaapapparaat’ Philips aan de rand van de afgrond kon brengen.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!