700 handtekeningen tegen proctoring aan de Radboud Universiteit

15-05-2020

Via Pixabay

Een petitie tegen het gebruik van proctoring aan de Radboud Universiteit is al door bijna 700 studenten en medewerkers ondertekend.

De pilot van de universiteit naar de omstreden videosurveillance is niet zo vrijblijvend als ze lijkt, schrijft student en initiatiefnemer Eric Knijnenburg in een tekst bij de petitie. Studenten die niet wensen deel te nemen aan proctoring-tentamens, riskeren studievertraging. Volgens Knijnenburg bestaan er genoeg alternatieve tentamenvormen zoals openboektentamens, essays of tentamens die in een beperkte tijd moeten worden afgelegd. Bij die laatste vorm kunnen professoren een willekeurige steekproef nemen van studenten om te controleren of ze wel echt weten wat ze hebben geantwoord in hun tentamen.

Eind april raakte bekend dat het college van bestuur onderzoekt of videosurveillance een oplossing kan bieden voor de laatste tentamenweek van dit academiejaar. Kort daarna hackten medewerkers van de afdeling Cyber Security de proctoring-software. Daarmee toonden ze aan dat je ook bij een online tentamen kan spieken.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!