Bellingcat-oprichter krijgt Vrede van Nijmegen Penning toegekend

04-03-2024

Eliot Higgins, oprichter van onderzoeksjournalistiekcollectief Bellingcat, krijgt dit jaar de Vrede van Nijmegen Penning toegekend. De Brit ontvangt de prijs voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’, zo valt te lezen in een persbericht van de universiteit. Higgins neemt de penning donderdag 18 april in ontvangst in de St. Stevenskerk, waar hij ook een lezing houdt.

Journalist Higgins is gekozen omdat zijn platform Bellingcat sinds 2014 ‘op innovatieve wijze gebruik maakt van openbare gegevens en beelden om de waarheid boven tafel te krijgen over misdaden, mensenrechtenschendingen en misstanden in conflicten en oorlogen’, aldus het persbericht.

De penning is een tweejaarlijkse onderscheiding voor iemand die zich op internationaal niveau heeft ingezet voor Europa. Het is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en NXP Semiconductors. Eerder ontvingen onder andere Neelie Kroes (2014), het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (2016) en Frans Timmermans (2022) de penning.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!