Katholieke journalisten: ‘Maak Titus Brandsma patroonheilige van de journalistiek’

10-05-2022

Vier katholieke journalisten uit Nederland en België roepen paus Franciscus op om Titus Brandsma patroonheilige van de journalistiek te maken. Brandsma was pater-karmeliet, hoogleraar en rector van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Omdat hij uitgevers van rooms-katholieke dagbladen had overtuigd om nationaalsocialistische propaganda in hun kranten te weigeren, werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt door de Duitsers en afgevoerd naar concentratiekamp Dachau, waar hij in 1942 overleed.

“Wat we nu ‘nepnieuws’ noemen, verdiende in zijn optiek geen podium in de katholieke pers”, schrijven de journalisten in het Nederlands Dagblad. “Hij moest dit moedige, principiële optreden met de dood bekopen.” De oproep werd ondertekend door zestig journalisten uit verschillende landen.

Of paus Franciscus gehoor geeft aan de open brief, wordt mogelijk komende zondag al duidelijk, bij de heiligverklaring van Brandsma en negen anderen op het Sint-Pietersplein. Een delegatie van de Radboud Universiteit is aanwezig bij de canonisatie in Rome.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!