Max Planck Instituut in verlegenheid vanwege anti-racisme statement

11-06-2020

Het Max Planck Instituut voor psycholinguïstiek op de Nijmeegse campus is in verlegenheid gebracht door een wat ongelukkig statement tegen racisme, dat het dinsdag naar buiten bracht vanwege de wereldwijde Black Lives Matter-protesten.

‘De directie is solidair met slachtoffers van discriminatie’, schrijven de vijf directeuren in het Engels op de MPI-site, ‘en tegen alle vormen van racisme, seksisme en sociale en gezondheids-onrechtvaardigheid.’ Het onderzoeksinstituut, dat innig samenwerkt met de Radboud Universiteit, gaat de komende maanden hierom een programma tegen ongelijkheid opzetten. Ook roepen ze hun werknemers op een internationale petitie van wetenschappers te tekenen tegen politiegeweld tegen mensen met een zwarte huidskleur.

Het statement schoot verschillende mensen in het verkeerde keelgat. Niet vanwege de inhoud, maar wegens de foto van de MPI-directie die erboven stond: vijf westerse witte mensen. ‘Besef je niet hoe dit eruit ziet?’, schrijft onderzoeker James Negen van Durham University bijvoorbeeld als reactie op Twitter. Ook verschillende medewerkers van het MPI zelf deden intern hun beklag.

De MPI-directeuren zagen snel in dat de foto misschien niet zo handig was. ‘Ik voeg mezelf af: hoe zou ik reageren als ik een foto van een mannelijk bestuur zou zien bij een statement over genderdiversiteit?’, schrijft een van hen op Twitter, Caroline Rowland. ‘Dan zou ik ook boos zijn dat male privilege zo recht in mijn gezicht gesmeten werd.’

Rowland liet de foto woensdag vervangen. Ze benadrukt nogmaals dat het MPI gaat proberen alle vormen van discriminatie op het MPI uit te bannen, ‘maar ik weet zeker dat we daarbij nog veel fouten gaan maken.’ Ze hoopt dat MPI-medewerkers het bestuur op misstappen als deze blijven wijzen.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!