Minister maakt via NWO 20 miljoen vrij voor coronacompensatie

08-10-2020

NWO gaat 20 miljoen euro vrijmaken om wetenschappers te compenseren die onderzoeksvertraging oplopen door de coronacrisis. Dat doet de subsidieverstrekker op last van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Het geld zal vooral gebruikt worden om tijdelijke contracten te verlengen. Het maakt hierbij niet uit of NWO of de universiteit financier is van het vertraagde project.

NWO krijgt geen extra middelen van de minister, maar financiert de compensatie door het budget van de Nationale Wetenschapsagenda van 2021 te verlagen. Belangenorganisaties zoals het Promovendi Netwerk Nederland en PostdocNL reageren dan ook met gemengde gevoelens. Ze zijn blij dat de minister geluisterd heeft naar hun zorgen, maar zouden liever zien dat het geld bovenop de bestaande budgetten was gekomen.

De middelen, die NWO via een verdeelsleutel zal overhevelen naar de universiteiten, komen bovenop de gelden die universiteiten zelf al vrijmaken om medewerkers te compenseren. Zo gaf de Radboud Univeristeit al een half miljoen euro uit aan contractverlengingen vanwege corona.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!