Rechter staat gebruik proctoring aan UvA toe

11-06-2020

De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag proctoringsoftware gebruiken tijdens tentamens. Dat bepaalde de Rechtbank Amsterdam vanmiddag in een kort geding dat studenten van de UvA hadden aangespannen tegen hun universiteit. De uitspraak betekent waarschijnlijk ook dat de Radboud Universiteit door kan gaan met de geplande inzet van online proctoring, ondanks bezwaren van de medezeggenschap.

Via proctoringsoftware, zoals van het Amerikaanse bedrijf Proctorio, kan op afstand in de gaten gehouden worden wat studenten doen tijdens een tentamen, via hun scherm en de webcam. De UvA-studenten stelden dat dit de privacyregels zou overtreden van de AVG-wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

De rechter ging echter niet mee met deze bezwaren. ‘De UvA heeft voldaan aan alle regels en beginselen van de AVG’, schrijft de rechtbank Amsterdam in haar vonnis. ‘In verband met Covid-19 is er noodzaak om online proctoring in te zetten bij het afnemen van tentamens die vanuit huis worden gemaakt. Van een onrechtmatige inbreuk op de privacy is dan ook geen sprake.’

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!