Rubiconbeurzen voor drie jonge Radboudonderzoekers

22-01-2024

Onderzoekers Jeroen Uleman en Mandy Meijer van het Radboudumc en Tiemei Lu van de Radboud Universiteit krijgen een Rubiconbeurs. Dat maakte wetenschapsfinancier NWO vandaag bekend. De beurs biedt jonge, net gepromoveerde wetenschappers de mogelijkheid om onderzoek te gaan doen aan een prestigieus instituut in het buitenland.

Jeroen Uleman gaat aan de Universiteit van Kopenhagen aan de slag met computersimulaties gericht op slaap en mentale gezondheid, met als doel interventies te vinden die latere cognitieve achteruitgang vroegtijdig voorkomen. Hij hoopt hiermee een bijdrage te leveren aan het voorkomen of vertragen van de ziekte van Alzheimer.

Mandy Meijer gaat onderzoek doen naar de rol van verschillende soorten hersencellen in gedrag en hersenontwikkeling bij kinderen. Omdat het onmogelijk is om hersencellen te bestuderen in levende mensen, zal de onderzoeker aan de University of British Columbia (Canada) nieuwe methoden ontwikkelen om hersencellen te meten op basis van perifeer bloed, dat is afgenomen via een ader of een vingerprik.

Tiemei Lu, tot slot, zal aan de Universiteit van Oxford (Verenigd Koninkrijk) de assemblage van individuele protocellen tot weefselachtige materialen controleren door middel van 3D-printtechnologieën.

NWO kende veertien Rubiconbeurzen toe in deze tweede financieringsronde van 2023. Per jaar kunnen NWO en ZonMw zo’n zestig jonge onderzoekers financieren, voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro verdeeld over drie ronden. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!