Studentenblad ANS betrapt eigen cartoonist op plagiaat

29-04-2021

Studentenblad ANS heeft vorige week de samenwerking met een cartoonist opgezegd nadat deze ten minste twee maal plagiaat pleegde, zo valt te lezen in een hoofdredactioneel commentaar. Het gaat in beide gevallen om een cartoon uit de The New Yorker, die de cartoonist onder zijn eigen naam ‘vrijwel in zijn geheel hetzelfde’ heeft nagemaakt. Alle afbeeldingen van de persoon zijn van de website gehaald.

De redactie kwam de eerste geplagieerde cartoon per toeval tegen op de website van The New Yorker. Daarop is besloten de samenwerking op te zeggen. Gisteren bleek dat er ten minste nog één andere cartoon van het Amerikaanse nieuwsmedium is overgenomen. De cartoonist in kwestie schreef ook voor het studentenblad. Zijn teksten zijn niet teruggetrokken door de redactie.

‘Wij zijn geschrokken van het plagiaat en beschouwen het als een ernstige daad. Het staat haaks op de originaliteit en creativiteit die een studentenblad als het ANS wil uitstralen. Wij verwerpen de zware misstap van de cartoonist en nemen dan ook afstand van het werk’, valt te lezen op de website.

 

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!