Verontwaardiging om uitstel Holocaustlezingen Hogeschool Utrecht

29-01-2024

De Hogeschool Utrecht heeft een reeks lezingen over de Holocaust uitgesteld. Dit nieuws van dagblad De Telegraaf leidde dit weekend tot een storm aan berichten en reacties. De Utrechtse lerarenopleidingen organiseerden de lezingen samen met het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Ze zouden in februari en maart plaatsvinden, maar dat wordt dus later.

Actiegroep New Neighbours Utrecht leverde vorige week felle kritiek op de lezingen vanwege de betrokkenheid van het CIDI. ‘Het CIDI vreet zich zo in bij het onderwijs’, stelden de activisten. Het CIDI staat pal achter Israël en de bombardementen op Gaza. Het legt de schuld van de oorlog bij Hamas, dat op 7 oktober Israël aanviel, en verdedigt ook de nederzettingenpolitiek.

Allerlei politici honen de beslissing. Zo schrijft VVD-leider Dilan Yesilgöz op X dat het vermoorden van zes miljoen Joden niets te maken heeft met een ‘diverse en gebalanceerde’ dialoog. Caroline van der Plas (BBB) wil het kabinet dinsdag mondelinge vragen stellen over de beslissing van de HU. Pieter Omtzigt (NSC) vraagt zich af waar het moreel kompas van de hogeschool is gebleven. Demissionair minister Robbert roept het onderwijs op om aandacht te blijven besteden aan de verschrikkingen van Holocaust, ‘ook wanneer het moeilijk is.’

De hogeschool vindt de kritiek niet terecht. De lezingen gaan wél door, is het verweer, “alleen op een ander moment”.

Dit is een ingekorte versie van een artikel van het Hoger Onderwijs Persbureau.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!