Eerstejaars kan wel een eitje koken

23 aug 2016

De nieuwe eerstejaarsstudenten van de Radboud Universiteit vervangen hun beddengoed gemiddeld eens in de twee weken. Netjes toch? Bovendien weten ze de prijzen van hun boodschappen aardig in te schatten. Van verzekeringen hebben ze minder kaas gegeten.

Op kamers gaan is het begin van een nieuw leven. Dat nieuwe leven heeft een hoop voordelen: zo kan je tot in de vroege ochtend in de kroeg blijven hangen zonder daar moeilijke vragen over te krijgen van je moeder. Maar er komt ook een hoop bij kijken, want wie wast je vieze sokken nu je aan de andere kant van het land woont?

Tijdens de introductie testte Vox daarom de huis-tuin-en-keuken-skills van de nieuwe lichting eerstejaars. 142 studenten vulden een vragenlijst in. Daaruit kunnen we concluderen dat op sommige onderdelen de meeste eerstejaarsstudenten met vlag en wimpel slagen. Op andere falen zij jammerlijk.

Hoe lang dien je een eitje te koken, zodat deze niet snotterig, maar ook niet keihard is? Op enkele uitschieters na (1 minuut, 10 minuten), komt het gemiddelde op 5 minuten uit. Dat antwoord rekenen we goed.

Drie maanden
Ook op de onderdeel ‘beddengoed verschonen’ en ‘de was doen’, scoort de eerstejaars een voldoende. Bonte was moet op 40 graden worden gewassen, aldus het gemiddelde van de kersverse student, en beddengoed dient om de veertien dagen verwisseld te worden. Niet iedereen is overigens zo netjes: het moet geen pretje zijn om in het bed te belanden van de student die zijn lakens om de drie maanden vervangt.

Op het onderdeel ‘verzekeringen’ valt nog een hoop winst te boeken. De zorgverzekering is nog wel een bekend begrip, maar welke verzekering je moet bellen als je een ongeluk hebt veroorzaakt (aansprakelijkheidsverzekering), is minder bekend.

Benieuwd of jij de antwoorden weet op onze vragen? We zetten ze hieronder op een rij, met daarachter het (gemiddelde) antwoord van de nieuwe studenten.

1. Hoeveel minuten dien je een ei te koken voordat dit halfzacht is? (We gaan er vanuit dat je het ei pas in het water legt als het kookt.)

Antwoord: gemiddeld 5,05 minuten (modus: 5 minuten)

2. Op welke temperatuur dien je je bonte kleding te wassen?

Antwoord: gemiddeld 40,04 graden (modus: 40 graden)

3. Hoe vaak was je je beddengoed?

Antwoord: gemiddeld om de 13,52 dagen (modus: 14 dagen)

4. Als de band van je fiets lek is, wat doe je dan?

[] Ik kijk mijn huisgenoot/moeder/vriend lief aan: 62 keer aangevinkt

[] Ik ga naar de fietsenmaker: 25 keer aangevinkt

[] Ik plak ’m zelf, easy!: 51 keer aangevinkt

5. Je gaat tijdens de intro waarschijnlijk aardig wat biertjes drinken. Bij welke symptomen van alcoholgebruik moet je je echt zorgen gaan maken (meerdere antwoorden mogelijk)?

[] Onderkoeling

[] Schuim op de mond en ogen die steeds wegdraaien

[] Enorme trek in pizza

[] Misselijkheid

[] Overdreven vrolijkheid

Deze vraag rekenen we goed bij het aanvinken van onderkoeling, schuim op de mond en misselijkheid. De meeste studenten gingen in de mist bij het laatste symptoom. Er waren 39 studenten die wel de drie juiste vakjes aanvinkten.

6. Wat betaal je voor:

  • een literpak verse halfvolle melk bij Albert Heijn (eigen merk)? … Gemiddelde schatting: €1,11 (werkelijke prijs: €0,87)
  • een kratje Schultenbräu bij ALDI? … Gemiddelde schatting: €8,39 werkelijke prijs: €6,39
  • Een tube Prodent-tandpasta bij Kruidvat? … Gemiddelde schatting: €2,13 werkelijke prijs: €1,35

7. Met welke soort verzekering moet je bellen als:

  • Je iemand hebt aangereden en de fiets van je slachtoffer kapot is? (Antwoord: aansprakelijkheidsverzekering) 94 foute antwoorden, 50 goede.
  • Je kamer is leeggeroofd door een ongenode gast? (Antwoord: inboedelverzekering) 62 keer fout, 80 keer goed
  • Je je antibioticakuur tegen chlamydia wilt declareren? (Antwoord: zorgverzekering) 36 keer fout, 106 keer goed

3 reacties

  1. Eva schreef op 23 augustus 2016 om 15:34

    Bonte was op 40 “goedrekenen”? Heeft deze ouderejaarsstudent eigenlijk wel kaas gegeten van wassen? 😉

  2. Statistiek schreef op 24 augustus 2016 om 10:18

    Het gemiddelde antwoord is bij deze vragen volstrekt oninteressant. Als de helft 20 graden invult, en de andere helft 60 graden, heeft niemand het juiste antwoord (40), terwijl dat toch echt het gemiddelde is. Wat is de modus, dat is een veel betere graadmeter?

    • Mathijs Noij schreef op 24 augustus 2016 om 10:26

      Daar heb je een punt. Ik heb de modi bij de eerste drie vragen toegevoegd, die (toevallig of niet) overigens wel bijna gelijk zijn aan het gemiddelde.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!