Universiteit start onderzoek naar welzijn studenten

10 mei 2017

Studenten werken steeds harder en kloppen vaker aan bij de studentpsycholoog. Mede daarom willen de Radboud Universiteit en de Studentenraad weten hoe het is gesteld met het welzijn van de studenten. Vandaag krijgen alle studenten per mail een enquête toegestuurd.

Het onderzoek naar het welzijn van Radboudstudenten is een initiatief van de Dienst Studentenzaken en de Universitaire Studentenraad (USR). De enquête verschijnt vandaag in de mailbox van alle 19.899 studenten van de universiteit.

Harde feiten

Een van de aanleidingen is de uitkomst van de Radboud Studenten Enquête, die elk jaar de tevredenheid en studielast van studenten peilt. ‘Uit deze enquête blijkt dat studenten steeds meer tijd aan studie en betaald en onbetaald werk besteden’, zegt beleidsmedewerker Han Werts. ‘Ook stijgt het aantal aanvragen bij studentpsychologen.’ Als reden voor de toegenomen druk wijst Werts op de hogere studiekosten en de neiging om je als student steeds meer te moeten onderscheiden.

Aline Tuls, lid van de USR, is als voorzitter van de werkgroep studentenwelzijn nauw betrokken bij de uitvoering van de enquête, samen met deskundigen van de universiteit. ‘Er bestaan veel aannames over problemen als werkdruk op de universiteit, maar we hebben nooit harde feiten gehad. Daar moet deze enquête voor zorgen.’ De vragenlijst behandelt meer dan werkdruk alleen. ‘Er komen veel verschillende onderwerpen aan bod, bijvoorbeeld ook discriminatie.’

Vervolgonderzoek

Over twee weken sluit de enquête, waarna de medezeggenschap van de universiteit begin juli de resultaten zal bespreken. Tuls hoopt dat eventuele problemen die aan het licht komen een kwalitatief vervolgonderzoek krijgen. ‘We moeten luisteren naar de mensen die problemen ervaren om tot een oplossing te komen.’ Het college van bestuur heeft een dergelijk vervolgonderzoek al toegezegd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!