Zo draagt de universiteit bij aan Green capital Nijmegen

18 jan 2018

Vrijdag is de aftrap van European Green Capital. Nijmegen is een jaar lang groene hoofdstad van Europa. De universiteit haakt aan. Hoe? Zo.

  1. Augmented reality

Vanaf half februari hangt op de twintigste verdieping van het Erasmusgebouw een groot tv-scherm. Via augmented reality zie je wat op de campus al aan duurzaamheid gebeurt. Je ziet bijvoorbeeld het dak van het Sportcentrum uitgelicht: dit is beplant met mos. Beweeg je het scherm, dan zie je de bijenkasten die bij het A-gebouw van het ziekenhuis staan (de honing kun je trouwens kopen) en de vleermuiskasten langs de Rene Descartesdreef. ‘We doen al heel veel, maar dat zie je normaal gesproken niet’, zegt Carlo Buise van de Arbo- & Milieudienst. ‘In de app tekenen we ook vast een 3D-ontwerp van het nieuwe duurzame gebouw voor Sociale Wetenschappen in.’ De universiteit geeft een wandeling (al dan niet met gids) uit langs groene ‘points of interest’ en sluit daarmee aan bij de gemeente Nijmegen, die in het kader van Green Capital verschillende routes uitzet door de stad.

  1. Ecocampus

Ecoschools bestaan al, maar een ecocampus is iets nieuws. Buise en zijn collega’s willen de universiteit zó duurzaam maken, dat Nijmegen het internationale keurmerk ‘ecoschool’ verdient. ‘We zouden dan de eerste ecocampus in Nederland zijn.’ Net als bij de scholen die een dergelijk certificaat hebben, is het van belang dat studenten en medewerkers uitgenodigd worden met ideeën te komen: van afvalvermindering tot duurzaam eten. Ergens op de campus – de locatie is nog onbekend – komt een loket, Green office, waar mensen met suggesties terecht kunnen. Een coördinator van het Green Office wordt op dit moment geworven.

  1. Onderzoek

Allemaal leuk en aardig zo’n Green Capital-jaar, maar is het niet alleen een feestje voor hoogopgeleide, blanke Nijmegenaren met een stevig inkomen? Dat vraagt hoogleraar Milieu en beleid Pieter Leroy zich af. Een van zijn onderzoekers volgt het hele duurzaamheidsjaar op de voet en kijkt met name naar hoe de ‘non usual suspects’ bereikt worden. ‘Het grootste deel van de bevolking is niet rijk en hoog opgeleid’, zegt Leroy. ‘Hoe krijg je de alleenstaande moeder met drie kinderen in een flat in Hatert mee? Wat verwacht je van deze Nijmegenaren? Wat heb je aan hen te bieden?’ Voor mensen die al moeite hebben werk en onderdak te regelen, valt duurzaamheid onder de luxeproducten. ‘Terwijl het voor ons natuurlijk helemaal geen luxeproduct is, wij vinden het urgent.’ De bedoeling is dat er aan het eind van 2018 een onderzoeksrapport ligt.

  1. Bewustwording

Hoogleraar Pieter Leroy noemt Green Capital een ‘mobilisatie-oefening’. ‘Het hele evenement draait natuurlijk om bewustwording, dat we dit jaar gaan gebruiken om de lat iets hoger te leggen.’ Niet voor niets was de lunch na afloop van de nieuwjaarsrede van de collegevoorzitter dit jaar vegetarisch, zegt Carlo Buise. ‘En waar er vorig jaar bij Radboud Rocks nog een dieselgenerator stond te brullen, moeten dat dit jaar echt accu’s zijn.’ In de middenberm van de Heyendaalseweg zijn bloemen gezaaid en mobiliteitsstudenten gaan onderzoek doen om het autogebruik op de campus verder terug te dringen. Buise: ‘Als Radboud Universiteit, met al onze medewerkers en studenten, vormen wij 15 procent van de Nijmeegse bevolking. We hebben veel impact en dat brengt een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee.’

[kader-xl]Festival

Van vrijdag tot en met zondag is het European Green Capital Festival Wondertuin, dat de aftrap vormt van het duurzaamheidsjaar. Met onder andere André Kuipers en Jan Terlouw. Het festival is in museum Het Valkhof. De universiteit is vertegenwoordigd met een standje en levert een bijdrage aan het programma-onderdeel Groene Reflecties op zondag (12 tot 14 uur).[/kader-xl]

2 reacties

  1. ir. R.C.M.Meltzer, architect TvA gebouwen schreef op 18 januari 2018 om 18:13

    Het idee van een Ecocampus is grote onzin als de Universiteit de gebouwen langs de Thomas van Aquinostraat daadwerkelijk gaat slopen. Van de gebouwen van de A-faculteit zoals Universiteitsbibliotheek, Spinozagebouw, Bestuursgebouw en Erasmusgebouw zijn de TvA gebouwen de energie zuinigste. Bovendien is recentelijk het Berchmanianum aangekocht en ingericht voor het huisvesten van bestuursfuncties. Het is alsof men oldtimers blijft gebruiken en zelfs nieuwe aankoopt om in rond te rijden en de hybride naar de sloop brengt. Natuurlijk zal een nieuw te bouwen gebouw voor Sociale wetenschappen bij de huidige stand van de bouwtechniek aan hogere milieu/energie eisen kunnen voldoen maar dat weegt niet op tegen het in gebruik houden van de energetisch slechtst presterende gebouwen en het slopen van kwalitatief goede gebouwen. Het slopen van de TvA gebouwen heeft zodanige negatieve gevolgen voor het milieu dat het vervangen van een dieselgenarator, vegetarische hapjes of bloemen zaaien in de middenberm daarbij vergeleken een lachertje is.

  2. Toon Buiting schreef op 19 januari 2018 om 13:59

    Architect Meltzer heeft gelijk dat sloop- nieuwbouw niet automatisch duurzamer is dan renoveren. Daarom is het Tandheelkunde gebouw gerenoveerd op het meest energiezuinige niveau (van energielabel G naar A+). Voor de laagbouw in de Thomas van Aquinostraat is dat lastiger gezien de vorm van de gebouwen. We hebben gekeken naar de totale milieu impact van sloop-nieuwbouw en hier blijkt dat gunstiger uit te pakken dan renoveren. Dit komt met name omdat de nieuwbouw van de Faculteit Sociale Wetenschappen energieneutraal wordt. Dit jaar realiseren we een hybride energienet voor de A-faculteit. De gebouwen kunnen dan ook gebruik maken van de Warmte Koude Opslag ten koste van aardgas. Binnen enkele jaren kunnen we het gasverbruik op de Radboud Universiteit met 75% terugbrengen.
    Toon Buiting energie-coördinator Radboud Universiteit

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!