Akkoord uitgeverij Springer over open access

20-11-2014, 00:00

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten kunnen voortaan open access publiceren in tijdschriften van uitgeverij Springer. Nu Elsevier nog.

openaccess01

De Nederlandse universiteiten zijn erg blij met het onderhandelingsakkoord. ‘We vertrouwen erop dat we samen met Springer een beslissende stap in de goede richting zetten’, aldus Koen Becking, voorzitter van Tilburg University en hoofdonderhandelaar namens de VSNU.

De universiteiten proberen samen afspraken te maken met individuele uitgevers over de abonnementsgelden voor wetenschappelijke tijdschriften. Ze willen de contracten alleen verlengen als uitgevers bereid zijn om mee te werken aan open access-publicatie.

Prijsafspraken
Bij het grote Springer is dat nu gelukt, maar bij Elsevier liepen de gesprekken over abonnementsverlenging begin deze maand nog vast. Met Springer is nu overeengekomen dat de prijsafspraken over abonnementsgelden met de VSNU gekoppeld zijn aan de voorwaarde dat alle publicaties vrij toegankelijk zijn, zo laat woordvoerder Bastiaan Verweij weten.

Met Elsevier zijn nog geen concrete afspraken gemaakt om weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten,aar Verweij verwacht wel dat dit snel gaat gebeuren. ‘Elsevier heeft natuurlijk ook kennis genomen van ons akkoord met Springer.’ Gerard Meijer, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit, leidt die onderhandelingen

Nederlandse universiteiten en de Nederlandse overheid pleiten al langer voor vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Wat met belastinggeld betaald wordt, moet als het aan staatssecretaris Dekker van OCW ligt over tien jaar gratis te raadplegen zijn. / HOP, Jolene Meijerink 

Meer lezen over open access? Bekijk dan ons dossier.

Geef een reactie