Een huilende baby geeft ook overlast

11 jun 2014

Studentenvakbond AKKU ziet weinig in de plannen van de gemeente om de eisen voor het verhuren van kamers aan te scherpen. Een huisbaas zal waarschijnlijk de huur verhogen als hij of zij al voor drie kamers een vergunning moet aanvragen – nu geldt dat vanaf vijf kamers – vreest de bond.

Foto: Bert Beelen
Foto: Bert Beelen

De gemeente wil huisbazen verplichten al een vergunning aan te vragen bij de verhuren van drie kamers. Nu is dat nog vijf. De reden is dat bij de gemeente veel klachten binnenkomen over overlast door studentenhuizen.

Vanavond wordt het voorstel besproken in de gemeenteraad. Studentenvakbond AKKU is erbij en zal de raadsleden uitleggen waarom het geen goed idee is. Marije Willems, voorzitter van AKKU: ‘Het wordt niet meer rendabel om in Nijmegen kamers te gaan verhuren. De prijs van de vergunningen gaat omhoog, omdat de gemeente wil zorgen dat de afgifte kostendekkend wordt. Op die manier verdient een verhuurder minder geld aan kamerbewoning. Waarschijnlijk zal de verhuurder de huur verhogen. Of afzien van het verhuren van kamers.’

Regels
AKKU is het niet eens met de redenatie van de gemeente Nijmegen dat studentenhuizen meer overlast geven dan ‘gewone’ huizen. ‘Het is onzin dat een studentenhuis met drie bewoners aan meer regels moet voldoen dan een gezin met bijvoorbeeld een huilende baby.’ Willems vindt het bovendien kwalijk dat wanneer huurders voor overlast zorgen, de verhuurder daar de dupe van wordt. De huisbaas zou van overheidswege meer mogelijkheden moeten krijgen om huurders aan te pakken.

Dat studentenhuizen overlast zouden veroorzaken vanwege de vele fietsen voor de gevel, gaat alleen op voor de binnenstad, aldus de AKKU-voorzitter. De bond vindt dat de gemeente een oplossing moet bieden als de verhuurder niet voor een stalling kan zorgen omdat een huis geen voor- of achtertuin heeft. ‘Fietsen binnen zetten is geen optie in verband met de brandveiligheid’, zegt Willems. Een mogelijke oplossing is volgens AKKU het opofferen van een parkeerplaats. ‘Hier kun je zeker zes fietsen op kwijt.’ / Felix Wagner

1 reactie

  1. Centrumbewoner schreef op 30 september 2016 om 06:28

    In het centrum kun je de fiets parkeren in de gratis fietsstalling op plein 44.
    Maar de studenten willen de fiets voor de deur.
    Als bewoner in het centrum heb je ook niet altijd een parkeerplaats voor de deur, omdat in veel straten een parkeerverbod is.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!