Al 51 besmettingen door corona-uitbraak Café van Rijn

08 sep 2020

51 coronabesmettingen lijken terug te leiden naar het Nijmeegse Café van Rijn aan de Molenstraat. Dit blijkt uit bron- en contactonderzoek van de GGD Gelderland-Zuid.

De GGD in deze regio heeft inmiddels 51 coronabesmettingen geconstateerd die te herleiden zijn tot Café van Rijn. De mensen die positief zijn getest, waren echter niet allemaal fysiek aanwezig in de kroeg, zegt woordvoerder Jenny Manders. Zij hebben elkaar dus elders besmet. ‘Als je bron- en contactonderzoek gaat doen, wordt de kring van contacten natuurlijk steeds groter.’ Het GGD-onderzoek is nog steeds bezig.

Introductie

Café van Rijn moest op last van de burgemeester sluiten op 1 september. De besmettingen vonden plaats in de dagen na 25 augustus. In Nijmegen was toen de introductie voor nieuwe eerstejaars bezig.

Eerder deze week liet de GGD al weten dat ruim 170 studenten in zelf-isolatie zijn gegaan. In samenspraak met de Radboud Universiteit plaatste de GGD vandaag ook een bericht op Radboudnet, waarin de dienst studenten oproept zich aan de cononaregels te houden.

‘Besef dat als je te dicht naast iemand zit, die iemand positief getest kan worden’, staat op de site. ‘En dan kun je over een paar dagen zomaar een telefoontje krijgen van de GGD dat je tien dagen in quarantaine moet.’

Verdubbeling

De GGD meldt dat de afgelopen week 820 jongeren tussen de 20 en 25 jaar naar de teststraat kwamen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de twee weken daarvoor. Overigens zijn de besmette personen niet alleen studenten.

Volgens woordvoerder Manders is er nog steeds voldoende capaciteit om iedereen te testen. ‘Het piept en het kraakt, maar het gaat’, zegt ze. Ze hoopt van harte dat de uitbraak onder controle blijft als studenten (en anderen) zich blijven testen en gehoor geven aan de oproep om in quarantaine te gaan.

Wie last heeft van klachten als verkoudheid, kortademigheid, koorts of reuk- en smaakverlies, kan zich bij de GGD laten testen via 0800-1202.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!