Alcoholverbod voor studenten in Huygensgebouw

22 jun 2017

Studenten mogen tot het einde van het collegejaar geen alcohol nuttigen in het Huygensgebouw. Sterke drank is permanent verboden. Aanleiding is een activiteit waarbij een kandidaat-bestuurslid van studievereniging CognAC met alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis is gebracht.

Het incident vond plaats op 8 juni tijdens een zogenaamde kanditour, waarop kandidaatsbesturen van studieverenigingen kennismaken met de zittende bestuursleden. Op tafel stonden niet alleen maar biertjes, maar ook sterke drank. Voor een van de leden van studievereniging CognAC van kunstmatige intelligentie was het duidelijk een druppel te veel: hij moest met alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis worden gebracht.

‘Dit gebeurt er als je misbruik maakt van je priviléges’

Koepelvereniging Olympus heeft de betrokken bestuurders gestraft door onder meer het borrelbrevet in te trekken. Ze mogen voorlopig geen borrels meer organiseren. Het faculteitsbestuur van FNWI is geschrokken en heeft besloten dat alcohol voorlopig uit de studentenkantines van het Huygensgebouw moet worden geweerd. Tot het einde van het collegejaar (15 juli) bestaat in het Huygensgebouw een alcoholverbod voor alle evenementen waarbij studenten betrokken zijn. Het nuttigen van sterke drank in en om het Huygensgebouw blijft ook daarna verboden.

Boeten

Dat nu alle studenten moeten boeten voor een uit de hand gelopen drankgelag van bestuursleden neemt het faculteitsbestuur voor lief. ‘Wellicht een goed moment om eens na te denken over een andere invulling van zo’n kanditour, één waarbij alcohol niet zo’n grote rol speelt’, zegt Jacqueline Hulst, secretaris van het faculteitsbestuur. Het bestuur vindt dat de studieverenigingen zich eens moeten bezinnen op activiteiten zonder alcohol.

Het bestuur van CognAC betreurt de gang van zaken ook. Volgens dat bestuur zijn er de afgelopen jaren wel meer drankincidenten geweest in het Huygensgebouw. ‘Dit is waarschijnlijk de laatste druppel geweest, waardoor alle pijlen nu op CognAC zijn gericht.’ Overigens betwist het bestuur van CognAC dat sprake is geweest van een alcoholvergiftiging. ‘Volgens een student die er steeds bij was, was deze persoon niet eens echt bewusteloos. Hij was nog bij kennis, maar reageerde alleen niet meer.’ Dat de student naar het ziekenhuis is gebracht, betwist het bestuur niet.

Twee studenten van Sigma, studievereniging van Molecular Sciences, zijn het wel eens met het verbod. ‘Je hoeft toch ook niet per se sterke drank te drinken als je iets leuks organiseert!’ Dat ook andere verenigingen nu de dupe zijn van de genomen maatregelen, vinden ze geen punt. ‘De regel is een signaal naar de rest van de studenten toe: dit gebeurt er als je misbruik maakt van je priviléges.’

Fristiborrel

De jaarlijkse cocktailparty van BeeVee, studievereniging van de biologen, ging op 14 juni wel door, maar zonder de 110 euro aan rum die al was ingeslagen.

Overigens mocht het bewuste kandidaat-bestuurslid twee uur na zijn ziekenhuisbezoek naar huis.

 

 

23 reacties

 1. Zotte bedoeling schreef op 22 juni 2017 om 13:57

  Wel droevig dat de maatregel van het Faculteitsbestuur nu vooral activiteiten treft die niet door de studieverenigingen worden georganiseerd (immers zijn er in de ‘verbodsperiode’ nagenoeg geen borrels van studieverenigingen meer), maar bijvoorbeeld wel de verschillende afdelingsevenementen. Bovendien lijkt me, het voor lief nemen van het niet aanpakken van de veroorzakers (de besturen) maar alle andere studenten wel, tevens zeer ongewenst. Vooral wanneer het met een dermate betuttelende ondertoon gebracht wordt.

 2. pH neutraal schreef op 22 juni 2017 om 14:16

  Zo blijkt maar weer eens dat kunstmatige intelligentie het nog altijd aflegt tegen ‘the real thing’…

 3. asdf schreef op 22 juni 2017 om 14:18

  Vox did it again… Dit artikel staat vol onwaarheden en niet goed onderzochte gebeurtenissen. Dit is meer van horen zeggen dan goed journalistiek onderzoek. Het geeft een totaal verkeerd beeld van de situatie en meer mag verwacht worden van iemand die zichzelf “wetenschapsredacteur” noemt.

  • Martine Zuidweg schreef op 22 juni 2017 om 14:32

   Beste asdf,
   We hebben verschillende studieverenigingen en de secretaris van het faculteitsbestuur als bron. Maar als je meer weet, hoor ik dat graag. Mijn mailadres is m.zuidweg@ru.nl

 4. Bèta schreef op 22 juni 2017 om 14:25

  • Ook beta schreef op 22 juni 2017 om 14:37

   VOX bedoelt waarschijnlijk de bestuurskamers (waar weliswaar meerdere beta besturen zitten).

  • ook ook Bèta schreef op 22 juni 2017 om 14:46

   Ik gok de kantines want dit klinkt niet als iets wat bestuursleden gezegd zouden hebben.

 5. asdf schreef op 22 juni 2017 om 14:32

  Beste Martine,

  Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat je ook maar met een betrokken bestuur hebt gepraat wat die zullen je allemaal een ander verhaal verteld hebben. Ik denk dat je een van de leden van een van de verenigingen hebt gesproken die er wel iets over weten maar geen idee hebben hoe het precies zit. Verder kan ik me ook niet voorstellen dat het faculteitsbestuur je heeft ingelicht over de gebeurtenissen die avond maar dat je slecht naar ze toe bent gegaan voor een reactie. Verder zijn is het niet aan mij om u te melden wat ik meer weet maar aan u om meer uit te zoeken voor je zoiets online zet. Als ik jou was zou ik maar is met het bestuur van olympus gaan praten…

 6. Beta met Mening schreef op 22 juni 2017 om 14:55

  Slecht artikel. In plaats van focussen op wat er daadwerkelijk gebeurd is enkel de focus leggen op de opgelegde straf. Ik zou willen zeggen dat ik beter verwacht had van de Vox, maar dat zou een leugen zijn.

  @Martine, misschien wil je toevoegen dat dit allemaal plaatsvond tussen 9 uur sochtends en 3 uur smiddags, en dat op dat tijdstip de ambulance al gebeld moest worden. Dit allemaal ondanks de regel dat er voor 4 uur op de hele campus geen alcohol wordt geschonken, ook niet in het Huygens. Lijkt me een van de vele nuances die er opeens een heel ander verhaal van maken.

 7. OudOlympus schreef op 22 juni 2017 om 15:01

  Beste Martine,

  Ten eerste dank voor de wijze waarop dit artikel geschreven, ben blij dat het niet zo’n onprofessioneel artikel is als de vorige keer toen er iets over de kantines is geschreven. Echter zitten er wel een aantal (significante) onwaarheden in dit artikel, en dus raad ik je dringend aan om contact te zoeken met het bestuur van Olympus om zo geen “false news” te vertellen.

 8. betastudent schreef op 22 juni 2017 om 15:19

  Klinkt niet echt alsof jullie met de juiste betrokken partijen hebben gesproken… Anders was dit verhaal heel anders geweest. Hebben jullie überhaupt met CognAC en Olympus gesproken? Voor een media site vind ik dit wel heel zwak, klinkt als ontzettend veel leugens en halve waarheden, lekker bezig Vox! Overigens kan iemand nooit maar 2 uur in het ziekenhuis liggen als er echt sprake is van alcoholvergiftiging, beetje overdreven misschien? Zou voortaan even fact checken voordat jullie allemaal beweringen maken.

 9. wtf schreef op 22 juni 2017 om 15:57

  Er zijn nu al verschillende edits geweest maar nergens waar waarom en welke precies…

 10. mening 20.0000 schreef op 22 juni 2017 om 16:27

 11. JH schreef op 22 juni 2017 om 17:39

  Wauw, ‘maar reageerde alleen niet meer’… ach ja, als dat alles is. Dit is niet de eerste keer dat dit soort ongein gebeurd. Dat dit voornamelijk door bestuurders gebeurd en dat daar nu andere studenten de dupe van worden is jammer. Echter, zo komen de bestuurders (hopelijk tijdelijk) erg slecht uit de verf en moeten ze nu eindelijk een keer goed nadenken over hun houding en het voorbeeld dat ze geven voor hun vereniging. Gelukkig zeggen de Sigma-leden zinnigere dingen. Wat een slecht doordacht en kort door de bocht sensatie-artikel.

 12. FT schreef op 23 juni 2017 om 15:08

  Een stortvloed aan reacties die het hebben over onwaarheden en slordigheden zonder aan te wijzen wat precies niet klopt in het artikel. Het lijkt wel alsof er behoefte bestaat aan een soort bèta-doofpot onder sommige studenten.

  • An Oniem schreef op 23 juni 2017 om 19:45

   Noem je CognAC nou bèta? Dat ze onder Olympus vallen is al erg genoeg, maar bèta’s zijn te in ieder geval niet.

   Overigens wel onterecht dat Vox de schuld nu zo aan CognAC geeft, alle besturen zaten fout, niet de kandi-besturen die niet beter wisten dan dat ze deze ontgroening moesten doorstaan.

   Men reageert om onjuistheden recht te zetten, niet voor een doofpot, dan zouden we t artikel verwijderd willen hebben. En inderdaad leuk dat Vox al zo veel ge-edit heeft zonder dit expliciet te vermelden. Bij nader inzien toch niet zo zeker…

  • Beta liefde schreef op 25 juni 2017 om 20:30

   Wil je zeggen dat biologen en informatiekundigen meer beta zijn dan AI dan?

   Het verhaal is na de vele edits meer op de waarheid gaan lijken (iig voor zover ik die ken), maar de reacties op het oorspronkelijke stuk zijn blijven staan. Als je weet wat voor bs er eerst stond, snap je de reacties.

 13. Opa Lulvis schreef op 24 juni 2017 om 21:41

  Pfff, stelletje prutsers. Vroeger, toen klommen we na een borrel met een laptop in de Slinger om het aandrijfmechanisme te hacken. Dát waren nog eens tijden!

 14. wsth schreef op 24 juni 2017 om 22:52

  Moeten afstudeerborrels met aanwezige ouders voortaan ook droog? En Reünies van alumni? Of mag dat nog als er papieren zakken om de flessen gaan? Ze hadden ook gewoon alleen cognac kunnen verbieden.

  Alcoholvrije faculteit… Mag ik nog precipiteren in ethanol? Hoeveel procent MeOH mag er nog in mijn dichloor? ZO VEEL VRAGEN.

 15. herhaler schreef op 25 juni 2017 om 11:52

  Moeten afstudeerborrels met aanwezige ouders voortaan ook droog? En Reünies van alumni? Of mag dat nog als er papieren zakken om de flessen gaan? Ik ken genoeg hoogleraren met flessen drank op hun kantoor. Moeten die nu weg?

  • Opa Lulvis schreef op 25 juni 2017 om 23:00

 16. Beargumenteren kun je leren schreef op 6 juli 2017 om 00:07

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!