Anonieme cijfers studenten toch niet zo anoniem

28-11-2017

Studenten kunnen met een simpel ‘trucje’ in het e-mailsysteem van de Radboud Universiteit een studentnummer koppelen aan een naam. Anonieme cijfers op Blackboard zijn daarom helemaal niet zo anoniem, wat gevolgen heeft voor de privacy van studenten.

Het komt vaak voor: een docent verspreidt de cijfers van een tentamen via een Excel-bestand waarin alle cijfers bij geanonimiseerde studentnummers staan. Via hun eigen studentnummer kunnen studenten zien welk cijfer zij hebben behaald. Helemaal anoniem is dit echter niet: via het e-mailsysteem van de Radboud Universiteit kan iedereen er gemakkelijk achter komen welk cijfer de andere studenten hebben behaald. Door op de knop ‘Namen controleren’ te drukken en een studentnummer bij ‘Aan…’ in te vullen, verschijnt de naam van de student in het systeem.

De functie is handig als je van een student het e-mailadres niet weet, maar wel zijn of haar studentnummer. Nadeel is dat het gevolgen heeft voor de privacy. Een geanonimiseerde lijst van cijfers op Blackboard heeft met deze functie weinig nut.

Een oplossing voor dit probleem is voor handen. Docenten kunnen de Grades-functie gebruiken in Blackboard, waarin studenten individueel een cijfer krijgen toegekend. Overigens wordt Blackboard op termijn vervangen door Brightspace, waarin de manier van bekendmaken van cijfers anders zal zijn. Desondanks betekent een nieuw systeem natuurlijk niet dat docenten geen volledige cijferlijsten meer kunnen rondsturen, of publiceren via de digitale leeromgeving.

‘Studentnummers zijn persoonsgegevens, en die mogen niet verspreid worden’

Kwalijk

Fatbardha Selmani, voorzitter van de Universitaire Studentenraad, vertelt dat er een vraag is gesteld aan het college van bestuur over deze manier van cijfers rondsturen. Die vraag wordt volgende week besproken, tijdens de Gezamenlijke Vergadering die onder andere in het teken staat van privacy. Het grootste probleem is volgens Selmani het publiceren van volledige cijferlijsten. ‘Persoonsgegevens van studenten mogen niet verspreid mogen worden en studentnummers zijn persoonsgegevens. Het is kwalijk dat je gemakkelijk studieresultaten van anderen kunt bekijken.’

Daarnaast kunnen de cijferlijsten misbruikt worden, volgens Selmani. ‘Een bijlesorganisatie in Utrecht had studenten betaald om cijferlijsten te downloaden en te analyseren. Ze konden zo gericht reclame maken richting studenten met slechte resultaten. Dit soort activiteiten zou met het huidige systeem ook in Nijmegen kunnen gebeuren.’

Oplossing

Woordvoerder Martijn Gerritsen van de Radboud Universiteit erkent het probleem en zegt dat de universiteit op zoek is naar een oplossing. ‘We willen een systeem ontwikkelen waarin we cijfers op een voor docenten werkbare manier naar individuen kunnen terugkoppelen. Dat systeem laat nu nog op zich wachten. Brightspace, de opvolger van Blackboard, wordt ontwikkeld met privacy scherp op het netvlies en zal rekening houden met de bescherming van persoonsgegevens.’

11 reacties

 1. Truus schreef op 28 november 2017 om 13:06

  Dit is echt al jaaaaaaaaaaaren bekend. Voorheen kon je zelfs zoeken in het adresboek van Exchange. Docenten die Excel-sheets rondmailen zijn gewoon retarded. Zeker omdat je in Blackboard prima een CSV’tje kunt importeren, dus nul handwerk vereist. Waarom wordt dit docenten niet aangeleerd en verplicht? Ze weten dondersgoed dat studentnummers niet anoniem zijn. Die matige IT-skills bij alfa’s ook altijd…

 2. Henk schreef op 29 november 2017 om 08:27

  Op mijn opleidin hingen docenten gewoon cijferlijsten op het prikbord, kan me niet herinneren dat er iemand dat een probleem vond…

 3. Wasstudent schreef op 29 november 2017 om 12:11

  In dit geval is het privacygevoel toch wel erg ver doorgeschoten; ook ik ken de tijd dat de uitslagen gewoon werden opgehangen… als dit al je privacy aantast, heb je naar mijn idee te veel te verbergen!

  • Isstudent schreef op 29 november 2017 om 13:34

   Het gaat er niet om of je iets te verbergen hebt, maar wat anderen met jouw gegevens kunnen doen. Toen cijfers nog op een prikbord werden opgehangen, zoals Henk ook zegt, hingen ze daar even en waren daarna voor altijd weg. Nu worden cijfers echter in bestanden verstuurd, die iedereen voor altijd op zijn computer kan hebben staan en waar flink mee aan de haal kan worden gegaan, omdat de gegevens in het bestand makkelijk aan andere gegevens gekoppeld kunnen worden.

 4. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 30 november 2017 om 15:06

  Wie dit schrijft “Een oplossing voor dit probleem is voor handen. Docenten kunnen de Grades-functie gebruiken in Blackboard, waarin studenten individueel een cijfer krijgen toegekend. ” zou ik de vraag willen stellen: hoe zie je dat voor je bij een vak met zo’n 350 tentamendeelnemers? Bij al die studenten een cijfer intypen? Wat mij betreft is de cijfers via Bb bekendmaken service aan studenten omdat ze dan (iets, paar dagen) eerder bekend zijn dan via de officiële route: versturen excellijst naar onderwijscentrum en daar inlezen in Osiris. Ik vind het wel een beetje ‘privacy-paranoide’ om hier een probleem van te maken.

  • Sébastiaan schreef op 1 december 2017 om 12:25

   Als het goed is heeft de Grades functionaliteit een mogelijkheid om cijfers te importeren vanuit een CSV-bestand en dus vanuit Excel. Bijna geen extra moeite dus! In plaats van de announcement plaatsen met die Excel is het importeren genoeg. Want als student krijg je er sowieso een melding van.

  • Daniel schreef op 1 december 2017 om 12:44

   Ik ben wel een informatica student maar volgens mij biedt BlackBoard daarvoor wel mogelijkheden. Als BlackBoard het zelf niet direct ondersteunt kon ik naar een kort zoek op internet ten minst een automatiseerde aanspreekmogelijkheid vinden (voor technisch geïnteresseerden een zogenoemde API, zie https://developer.blackboard.com/assets/lib/swagger-ui/swagger-index.html?url=/portal/docs/apis/learn-swagger.json#course_grades). Dan is wel nog een klein programma nodig dat die tabel bestanden (Excel, .csv bestand of dergelijks) dan over die aanspreekmogelijkheid naar BlackBoard uploadt. Maar dit is geen moeilijk werk voor ICT mensen dus zal de universiteit dit klein programma kunnen aanbieden. Ik ben niet helemaal zeker maar ik geloof dat sommige van de informatica studenten-assistenten er zelfs al zo iets hebben geprogrammeerd.

  • Bèta schreef op 1 december 2017 om 13:33

   Een beetje digitale zelfredzaamheid kan geen kwaad, al moet ik toegeven dat Blackboard daar ook niet ’t meest toegankelijk in is. Gelukkig zijn er bb-scripts!

 5. Mariska Roos schreef op 1 december 2017 om 09:31

  Bij Letteren worden resultaten door de docenten direct in Osiris ingevoerd. De cijfers zijn dan direct zichtbaar voor de student, die alleen zijn eigen cijfer kan raadplegen en geen inzage heeft in andere cijfers. Ik begrijp de reactie dan ook niet van Martijn Gerretsen dat er een oplossing gezocht moet worden voor het probleem. De oplossing is om niet eerst resultaten op Blackboard te plaatsen, maar dit in het daarvoor bedoelde systeem, nl. Osiris, door de docent of de onderwijsadministratie te laten doen.

  • Marien de Clercq schreef op 1 december 2017 om 13:28

   Helemaal mee eens!
   Misschien moet Martijn eens met Ger Boonen gaan praten 🙂

 6. Over de schreef op 2 december 2017 om 09:43

  Ik neem aan dat de gevallen waarbij hele cijferlijsten zijn gelekt, als datalek zijn gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens? Het zijn immers waardevolle persoonsgegevens die zo uitlekken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands