Baas Unilever krijgt Vrede van Nijmegen Penning

26 jan 2018

Paul Polman, bestuursvoorzitter van Unilever, krijgt dit jaar de Vrede van Nijmegen Penning. De onderscheiding, een initiatief van de universiteit, gemeente en NXP, wordt elke twee jaar uitgereikt aan iemand die de vrede en veiligheid binnen Europa bevordert.

In 2015 werd Paul Polman, CEO van Unilever, uitgeroepen tot meest milieubewuste topman van Nederland. Onder meer Greenpeace en Natuurmonumenten waren betrokken bij de nominatie. Dit jaar kan hij een prijs bijschrijven op zijn lijst: de Vrede van Nijmegen Penning.

Grondstoffen

De onderscheiding wordt uitgereikt door gemeente, universiteit en NXP. Om het jaar kiezen deze drie Nijmeegse partijen een kandidaat die zich inzet voor de veiligheid binnen Europa. ‘Een duurzame wereld bevordert vrede doordat er minder strijd hoeft te worden geleverd om bijvoorbeeld grondstoffen’, motiveert burgemeester Hubert Bruls de keuze voor Paul Polman.

Polman, alumnus en eredoctor van de Rijksuniversiteit Groningen, staat bekend om zijn streven naar duurzaamheid. ‘De penning gaat naar hem als individu, niet naar Unilever’, benadrukt Bruls. ‘Bij deze prijs gaat het erom dat een persoon of instantie verder gaat dan het uitvoeren van de officiële functie. Het is zijn persoonlijke keuze om een duurzaam verdienmodel voorop te stellen.’

De link met Europa is bij Polman op het eerste gezicht minder helder dan bij voorgaande kandidaten, beaamt Bruls. ‘Maar hij is internationaal zeer actief en is ook aanwezig in het Europese debat.’ Nijmegen is in 2018 de groenste stad van Europa en in dat thema pas de keuze voor Polman.

Ben & Jerry’s

In 2015 werd Polman door de Verenigde Naties al uitgeroepen tot ‘Champion of the Earth’, de hoogst mogelijke milieu-onderscheiding. Unilever heeft een aantal duurzame merken, waaronder Ben & Jerry’s, Dove en Axe. Op 5 april ontvangt de CEO zijn prijs in de Stevenskerk. Daarna zal hij de Vrede van Nijmegenlezing uitspreken.

Eerdere winnaars van de Penning waren voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors (2010), schrijver en wetenschapper Umberto Eco (2012), eurocommissaris Neelie Kroes (2014) en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (2016).

2 reacties

  1. just notpicnic schreef op 26 januari 2018 om 16:52

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!