Best Student Paper voor Joost van Doremalen
Letterenstudent Joost van Doremalen won met zijn paper over uitspraakfouten de prijs van het ‘Best Student Paper’ op het Interspeech 2010 congres, eind september in Tokyo. Joost van Doremalen maakte zijn bijdrage onder begeleiding van Catia Cucchiarini en Helmer Strik.
Taal- en spraak
Het Interspeech congres is een belangrijk podium voor taal- en spraakwetenschappers. Dit jaar waren er meer dan duizend bezoekers. Van de ruim dertienhonderd aangeboden papers is iets meer dan de helft geselecteerd voor peer review. Het komt vaker voor dat studenten congresbijdragen leveren, maar dat zo’n bijdrage ook bekroond wordt, is vrij uniek, volgens begeleider dr. Helmer Strik.
Automatisch filteren van uitspraakfouten
Het paper ‘Using Non-Native Error Patterns to Improve Pronunciation Verification‘ gaat over spraaktechnologie voor taalleren, in het bijzonder over het automatisch detecteren van uitspraakfouten in Nederlands gesproken door buitenlanders. Joost van Doremalen maakt duidelijk hoe het automatisch opsporen van fouten verbeterd kan worden door rekening te houden met specifieke problemen in de uitspraak van een te leren taal.
Bijvoorbeeld, leerders van het Nederlands hebben over het algemeen moeite met de vele klinkers. Sommige klinkers zijn voor buitenlanders moeilijk uit elkaar te halen en worden dus met elkaar verward, bijvoorbeeld ‘uu’ (zoals in buur) met ‘oe’ (zoals in boer) of ‘ui’ (zoals in buit) met ‘ou’ (zoals in bout). Door deze patronen te laten meewegen in de automatische maten die de computer gebruikt, kunnen de fouten beter gevonden worden en kan de computer beter feedback geven.