Beter diagnoses stellen door de kunst van kijken

24 jul 2018

Aandachtiger leren kijken, dat is het doel van het programma 'De kunst van kijken en zien voor de medische professie'. Geneeskundestudenten kiezen er vrijwillig voor om zeven zaterdagen met hulp van professionele kunstenaars hun blik te verbreden.

Het programma wordt steeds populairder, deze editie doen er 39 studenten mee. Let Geerling, initiatiefnemer en hoofd van het beeldende kunstprogramma van ziekenhuis en universiteit, weet waarom: ‘Door werkdruk en de focus op specialismen ontstaat er een enorme behoefte om uit het bekende frame te stappen.’ Voor de vrijheid die kunstenaars in het creatieve proces hebben, is volgens Geerling in de medische wereld geen ruimte. Maar thema’s als tunnelvisie en uitzoomen, daar kun je in de medische wereld ook wat mee.

De Nijmeegse cursus is een verbreding van een concept uit Amerika. Studenten gaan daar met een kunsthistoricus naar het museum om kunst te observeren. Die aanpak heeft tot goede resultaten geleid, vertelt Jan Keunen, hoogleraar Oogheelkunde en mede-initiatiefnemer van het Radboudprogramma: ‘Studenten die meededen, stelden bij medische beeldtoetsen betere diagnoses dan studenten die niet aan het programma meededen.’ In Nijmegen gaat de cursus nog een stap verder en werken studenten samen met kunstenaars aan opdrachten die speciaal voor hen zijn gemaakt.

Lees hier een reportage van Vox over ‘De kunst van kijken en zien voor de medische professie’.

2 reacties

  1. henk schreef op 24 juli 2018 om 12:32

    “Je cookie instellingen blokkeren deze content.
    Pas je instellingen aan naar “Marketing / tracking” om de content alsnog in te laden.”

    Ofwel ik moet mijn privacy opofferen om jullie video’s te mogen bekijken.. Kom op, zelf hosten die video content, dit kan je niet maken zo.

  2. Frank schreef op 22 augustus 2018 om 11:16

    Helemaal mee eens, ik vind het ook erg vervelend dat je met ‘Marketing / tracking’ moet toestaan om dit te zien.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!