Biologie krijgt numerus fixus

10 mei 2017

Biologie krijgt vanaf het studiejaar 2018-2019 een numerus fixus. De opleiding wordt dan Engelstalig en verwacht daardoor een toeloop van internationale studenten.

Kenmerkend voor de opleiding biologie zijn de vele practica. Dat vereist niet te grote groepen en voldoende onderzoeksfaciliteiten. Volgens onderwijsdirecteur Wim Scheenen is in het Huygensgebouw ruimte voor maximaal 200 biologiestudenten. Momenteel is biologie met een instroom van 180 tot 200 studenten al de grootste speler bij de bèta’s. ‘In de praktijk kunnen we niet veel verder groeien.’

Dat zou lastig kunnen worden als de opleiding in 2018 Engelstalig wordt. ‘We verwachten inderdaad een grote toestroom van internationale studenten. Hierbij zullen veel Duitse studenten zijn, maar vanuit de afdeling internationale werving bereiken ons berichten dat ook vanuit diverse andere landen veel interesse is voor onze opleiding.’

CineMec
De biologen willen niet dat de kwaliteit van het biologieonderwijs in gevaar komt. Bovendien kennen ze het schrikbeeld van die andere populaire opleiding op de campus die – nadat ze Engelstalig was geworden – werd overstelpt met studenten. Psychologie had vorig jaar een ongekend aantal aanmeldingen. Het zag er zelfs naar uit dat er niet genoeg plek was voor de nieuwe studenten op de campus. De eerstejaars psychologie volgden de eerste weken van het studiejaar daarom colleges in CineMec, de megabioscoop aan de overkant van de Waal.

Met een numerus fixus hopen de biologen dit soort problemen te voorkomen. Hoe ze de studenten straks gaan selecteren is nog niet duidelijk. Het bestuur van de opleiding is hierover nog in overleg met het bestuur van de bètafaculteit en de afdeling Onderwijsondersteuning van de universiteit.

2 reacties

  1. Daan schreef op 10 mei 2017 om 10:32

    Mijn oren klapperen. Wat een belachelijke gang van zaken om de opleiding Engelstalig te maken terwijl de capaciteit om te groeien er niet is. Het enige gevolg, helemaal nu er een numerus fixus wordt ingevoerd, kan zijn dat Nederlandse studenten worden verdrongen door buitenlandse. Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor internationalisering, maar buitenlandse studenten horen een aanvulling te zijn, niet een vervanging. Het lijkt alsof men gezwicht is voor druk vanuit het bestuur voor internationalisering terwijl men eigenlijk helemaal niet nagedacht heeft over de gevolgen, en nu de numerus fixus als noodmaatregel inzet.

  2. FNWI schreef op 10 mei 2017 om 13:34

    Dag Daan,
    Dit is exact hoe het gegaan is. Ook het bestuur van de faculteit heeft toegegeven dat er nu zeer onwenselijke effecten gaan optreden, zoals pre-selectie bij Nederlandse 1ste generetie studenten. Zij hebben echter te lang afgewacht waardoor deze maatregel halsoverkop genomen diende te worden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!