‘Boerkini is ook gewoon een badpak’

30 aug 2016

De boerkini doet veel stof opwaaien. Radboud Reflects organiseerde vanmiddag een drukbezocht actualiteitencollege over het onderwerp. 'Een boerkini is voor de meesten gewoon een badpak.'

Het is druk onder de trap in het Erasmusgebouw. Radboud Reflects en Vox organiseren samen het actualiteitencollege ‘In de ban van de boerkini’. Studenten en medewerkers kijken naar fragmenten van recente boerkini-arrestaties in Frankrijk. Inmiddels is er een verbod op de arrestaties, maar Sarkozy zal dat proberen terug te draaien als hij opnieuw premier wordt. Het thema leeft dus, ook op de Radboud Universiteit.

Politiek filosofe Anya Topolski geeft een lezing over het veelbesproken kledingstuk en gaat naderhand in gesprek met filosoof Cees Leijenhorst. Topolski spreekt zich vooral fel uit tegen de huidige identiteitspolitiek. We moeten ons volgens haar niet conformeren aan een of ander ‘neutraal’ beeld, maar juist in al onze verschillen naar buiten treden en er vooral over durven te praten. Zo is de boerkini maar voor een zeer selecte groep een symbool dat ook maar enigszins naar extremisme verwijst, terwijl het voor de meesten gewoon een badpak is. Een badpak dat volgens Topolski tevens kan zorgen voor integratie, omdat kinderen juist op het strand met kinderen van andere komaf kunnen spelen.

Implicit Bias Test
‘Maar wat nu’, vraagt iemand uit het publiek, ‘wat nu als mijn vrouw in haar bikini op een strand in Iran gaat liggen?’ Dat het daar niet mag betekent niet dat we er een voorbeeld aan moeten nemen, vindt Topolski. We moeten juist laten zien dat een identiteitspolitiek (waarin gelijkenis tussen burgers centraal staat) niet werkt. Wat we moeten doen, herhaalt ze, is onze culturele verschillen erkennen en het erover hebben. En je kan beginnen met het maken van een Implicit Bias Test, om te kijken hoe bevooroordeeld je echt bent.

Volgens Topolski moeten we eerst dit gesprek met elkaar aangaan, dan pas kunnen we wetten maken over wat wel en wat niet kan in de publieke ruimte. Hoe dan ook hebben we een lange weg te gaan. ‘A nation’s greatness is measured by how it treats its weakest members’, citeert de filosofe Ghandi. ‘And we’re not doing well’, voegt ze er zelf toe.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!