Bredere entree en meer groen: zo komt station Heyendaal eruit te zien

10 mei 2022

Meer groen, een betere entree, bredere perrons en een nieuwe brug: het voorlopige ontwerp van station Heyendaal is klaar. Het Nijmeegse station ondergaat de komende jaren een metamorfose en krijgt er zo’n 120 stallingsplekken voor fietsen bij.

Het aantal reizigers is er de afgelopen jaren gegroeid naar in totaal ruim 14.000 in- en uitstappers per dag, vooral studenten en medewerkers van het Radboudumc, de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Op twee na grootste

Daarmee is Heyendaal uitgegroeid tot op twee na grootste station van de regio. De verwachting is dat de groei doorzet. Zo gaat de NS ervan uit dat het aantal reizigers nog met 18 procent groeit tot 2031, van ruim 14.000 naar bijna 18.000. Een ingrijpende opknapbeurt van het station is nodig. ‘Het station is nu moeilijk te vinden voor reizigers. De uitstraling past ook niet meer bij een moderne campus’, schrijft de gemeente over het station.

In het voorlopige ontwerp is te zien dat de perrons en trappen flink breder zijn dan nu. Volgens een gemeentewoordvoerder gaan ook de ‘ontvangstdomeinen’ voor reizigers verbeteren. ‘Dit zijn bijvoorbeeld de borden, incheckpalen, de overgang van de openbare ruimte naar het spoor. Ook het voorplein tussen het station en het Technovium van de HAN wordt veel groener ingericht.’

Treinuitval

Zij benadrukt dat het gaat om een voorlopig ontwerp. ‘Details kunnen tijdens het ontwerpproces veranderen.’

De werkzaamheden staan gepland voor augustus 2024. Reizigers moeten dan rekening houden met treinuitval. ‘Een deel van de werkzaamheden kan alleen worden uitgevoerd als er geen treinen rijden. Er komt dan vervangend vervoer per bus. Het staat nu nog niet vast hoeveel treinvrije dagen nodig gaan zijn.’

Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in de Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!