Brief aan de nieuwe rector (3): ‘Een goede, vaste werkplek voor elke medewerker’

03 jul 2023

José Sanders wordt de nieuwe rector van de Radboud Universiteit. Wat staat haar te doen? De columnisten van Vox geven ongevraagd advies in de vorm van een brief. Anoniem columninst PH Neutraal drukt Sanders op het hart om onzalige werkplekplannen zo snel mogelijk door de papierversnipperaar te halen.

Beste José,

Wat jij niet weet maar ik wel – ik ben per slot van rekening een anonieme columnist – is dat wij al heel ver terug gaan. Naar de studentenflat midden jarig tachtig waar wij beiden woonden. Nu is dat natuurlijk totaal irrelevant in dit kader, en gelukkig maar, want ik heb daar nauwelijks een actieve herinnering aan, zoals dat tegenwoordig heet. Maar daarna werd je collega, hoogleraar en decaan van mijn faculteit – en nu dus rector. Van harte gefeliciteerd met deze prachtige benoeming!

PH Neutraal. Foto: Dick van Aalst

Je was decaan bij de Letterenfaculteit in een periode waarin nogal wat onrust ontstond – en die onrust komt nu als rector mede op je bordje. Ik doel natuurlijk op de nieuwbouwplannen voor de Faculteiten der letteren en FTR, waar als dreigende donderwolk een overgang naar ‘activiteitsgericht werken’ (managementtaal voor een afscheid van vaste werkplekken) boven hangt. Ook de werkplekken bij andere faculteiten en diensten staan onder druk, zoals het beruchte InWork en het desastreuse plan bij managementwetenschappen om per vijf medewerkers nog maar vier werkplekken te faciliteren.

Nu ken ik jou als iemand met hart voor de mensen om zich heen, als iemand die niet alleen snapt dat je je medewerkers goed moet uitrusten, maar dat ook voelt. Ik ken je als iemand met een bijna onstuitbare energie en een enorme daadkracht en als iemand die ook nog eens niet te beroerd is om een impopulaire beslissing te nemen als die nodig is. Daar lijkt het me nu een goed moment voor, al bedenk ik al schrijvende dat ik wel even goed moet uitleggen bij wie je je dan maar (een beetje) impopulair moet maken. Ik bedoel natuurlijk bij je nieuwe collega’s, die in het college van bestuur.

Jij weet als geen ander hoe belangrijk het is om een goede, vaste werkplek te hebben op de universiteit. Jouw rectoraat is voor mij al geslaagd als je deze onzalige werkplekplannen zo snel mogelijk door de papierversnipperaar krijgt.

Met vriendelijke groet,

PH-Neutraal

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

4 reacties

  1. Peter Rietbergen schreef op 3 juli 2023 om 11:52

    Vrijwel elke medewerker van de RU zal het met PhNeutraal eens zijn: wil je mensen aan een organisatie binden, dan biedt je ze een werkplek waar ze zich thuis voelen, in plaats van een toevallig bureau in een kantoortuin. De keuze voor een constructie die zo’ n thuisgevoel niet schept, is niet alleen vanuit HR management perspectief dom, maar bovendien, na experimenten in de VS en Zweden, al wer jaren achterhaald. Men zou van de RU autoriteiten een vooral op de mens-medewerker gericht beleid hopen, in plaats van systeemdenken dat alleen papieren doelen dient.

  2. Maerten schreef op 3 juli 2023 om 12:49

    De kerntaken van een universiteit zijn het uitvoeren van goed onderzoek en het geven van goed onderwijs. Daarvoor heb je gemotiveerde medewerkers nodig. En om medewerkers te motiveren moet je ze een goede vaste werkplaats geven. Dat is toch logisch?

  3. Pepperoni schreef op 3 juli 2023 om 18:05

    Als die medewerkers dan ook op die kantoren aanwezig zijn, wat dus uitdrukkelijk niet het geval is. En als die medewerkers dan ook bereid zijn voor tien uur les te geven. En als die medewerkers bereid zijn minder onderzoek te doen omdat het geld in vastgoed zit. En als die medewerkers niet alleen op dinsdag en donderdag hun kantoortje betrekken. Als die medewerkers ook fatsoenlijke huisvesting aan phd’s gunnen. En als die medewerkers met de duurzaamheidsambities van de Radboud hun behoudende, het zal mijn tijd wel duren bipsjes afvegen. Ja, dan mogen ze best hun eigen statusverhogende kamertje.

  4. Gea de Groot schreef op 4 juli 2023 om 11:36

    Een goede werkplek hoeft niet per definitie een vaste werkplek te zijn. De meeste medewerkers – wel afhankelijk van de taak/functie – zitten niet de hele dag op één plek: je werkt soms achter je computer, hebt een vergadering, geeft een college of volgt een training, werkt samen met collega’s van buiten je eigen afdeling, maakt met iemand een wandeling om een gesprek te voeren, bent een dag (of meer) op een congres, bent met vakantie of werkt vanuit huis. Het is begrijpelijk dat niet iedereen een eigen kamer kan krijgen als we er maar zo weinig uren echt gebruik van maken. De ruimte kan efficiënter en dus duurzamer gebruikt worden. Dat willen we toch graag? Het schrikbeeld van kantoortuinen is achterhaald; het streven is om verschillende soorten aantrekkelijke werkplekken te creëren, geschikt voor verschillende soorten van werk.
    Natuurlijk roept dit eerst weerstand op: je geeft iets op en hebt nog niet een helder beeld van wat je er voor terugkrijgt. Daar mag je overigens wel over meedenken. Op de plekken waar al iets verandert is het nog niet af, wat betekent dat we in een overgangsfase zitten, waarin er dingen soms nog niet goed gaan, voorzieningen nog moeten worden aangepast etc. We moeten het met elkaar allemaal nog een beetje uitvinden. Het is zo makkelijk om ergens tegen te zijn. Je kunt iets ook een kans geven, constructief meedenken en het wat tijd geven. Denken in mogelijkheden, eens iets nieuws uitproberen. Misschien kom je er achter dat het best leuk kan zijn om op verschillende plekken te werken, of zelfs iets oplevert. En dat er meer creatieve oplossingen mogelijk zijn dan je dacht. En dat het eigenlijk heel gezond is om regelmatig even in beweging te komen. Om tussendoor misschien eens een sportles te volgen om op te laden, met iemand een lekkere koffie te drinken om bij te praten, af en toe mee te werken in de community garden of even tot jezelf te komen in de stilteruimte of tijdens een kunstwandelroute. Wat fijn eigenlijk dat dit allemaal kan op de steeds mooier, groener en duurzaam wordende campus.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!