Burgemeester Bruls: geen boetes voor samenwonende studenten

20 apr 2020

Studenten die samen in een huis wonen hadden tot voor kort moeite met de coronamaatregelen. Hoe kun je voldoende afstand bewaren als je met tien andere studenten een keuken deelt? Het Veiligheidsberaad, met als voorzitter de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, kwam donderdag met duidelijkheid. Studenten die samen thuis zitten krijgen geen boete, schrijft Bruls.

Uit verschillende studentensteden kwamen de afgelopen weken berichten van gefrustreerde studenten. Gezinnen mochten wel bij elkaar komen, maar samenwonende studenten riskeerden een boete van 390 euro per persoon, zo leek het. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) trok hierover woensdag aan de bel en kreeg een dag later antwoord van Bruls.

Groepsvorming is voor huisgenoten alleen in de openbare ruimte verboden, schrijft Bruls in de brief aan de LSVb. Thuis hoeven studenten dus niet bang te zijn voor een boete, maar buiten mogen nog steeds alleen familieleden en ‘levensgenoten’ bij elkaar komen. Dit ‘om te voorkomen dat inwoners van allerlei woongroepen, tehuizen en studentenhuizen zich in de publieke ruimte niet aan de 1,5 meter hoeven te houden’, verklaart Bruls in de brief.

Geen boetes uitgedeeld

Romé Kraaikamp, voorzitter van studentenvakbond AKKU, is blij met de reactie van Bruls. ‘Het is terecht dat studenten niet beboet kunnen worden als ze samen een huis delen. Het zou gek zijn als je je in je eigen huis niet meer vrij kon bewegen.’

Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat er in Nijmegen geen boetes aan groepen huisgenoten zijn uitgedeeld. Wel is er een melding binnengekomen van een groep studenten in een voortuin. ‘Zij zijn erop aangesproken en begrepen het volledig.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!