Cadeautje van universiteit aan stad: luisterschalen langs de Waal

17 okt 2023

Op de trappen langs de Waal in Lent komen twee luisterschalen te staan. Het is een geschenk van de jarige universiteit aan de stad Nijmegen.

De universiteit bestaat honderd jaar en trakteert. Daarom krijgt de stad Nijmegen twee luisterschalen cadeau. Ze komen aan de overkant van de Waal te staan, op de Lentse Warande. De schalen zien er op de schetsen uit als een soort schotelantennes, meer dan manshoog en met een plateau eromheen waar je op kunt staan. Ze staan vijftig meter uit elkaar. Fluister je een zin aan de ene kant in de schaal, dan kan iemand aan de andere kant die verstaan.

Collegevoorzitter Daniël Wigboldus legde tijdens de diesviering in De Vereeniging vanmiddag uit dat de schalen de verbondenheid van de universiteit met de stad moeten uitdragen. Partijen waaronder de gemeente, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland, De Bastei en de provincie Gelderland zijn erbij betrokken, evenals buurtbewoners.

Bijzondere omgeving

De klankschalen representeren de drie kernwaarden van de universiteit, aldus Wigboldus. ‘De eerste luisterschaal stimuleert de nieuwsgierigheid’, vertelde hij. Bezoekers kunnen er qr-codes scannen die op de omgeving gericht zijn. ‘Zo leer je over het verleden, het heden en de toekomst van deze bijzondere omgeving, de natuur en de cultuur.’

De tweede luisterschaal verwijst naar reflectie. Ook hier zijn weer qr-codes aangebracht die leiden naar verhalen over bijvoorbeeld het klimaat en de samenleving. Daarnaast kun je dus in de luisterschalen praten en hoopt de collegevoorzitter dat op de plek in Lent ook minicolleges worden gegeven.

De luisterschalen bij de Lentse Warande. Illustratie: Northernlight

De plek in Lent is gekozen omdat daar ‘veel samenkomt’, aldus de collegevoorzitter over verbondenheid als derde kernwaarde. ‘Heden en verleden zijn met elkaar verbonden. De bijzondere Spiegelwaal-nevengeul die overstromingen voorkomt, de brug De Oversteek en het oorlogsverleden daar, de Romeinse geschiedenis en het prachtige uitzicht op de oudste stad van Nederland.’

Een datum waarop de luisterschalen er komen te staan, noemde hij niet. Wel dat er ‘de komende periode’ aan wordt gewerkt.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!